RECEPT. Frambozengelei met kardemom
Foto: rr
Het favoriete zomerrecept met fruit van Karen Depoorter van de ambachtelijke confituurmakerij Callas Confiture in Gent. ‘Frambozen zijn zo lekker dat ik het bijna zonde vind om er gelei van te maken, maar wat decadentie mag af en toe wel.'

'Kardemom is een van de duurste specerijen ter wereld, de pittige smaak is de perfecte aanvulling op het friszurige van de frambozen. Heerlijk op de boterham, maar ook bij een stukje vlees. Heb je een sapcentrifuge, dan kun je ook voor de korte weg kiezen en de eerste stappen van het recept overslaan door de frambozen erdoor te jagen tot je een liter sap hebt. Huisgemaakte fruitgelei op een presenteerblaadje.’

INGREDIËNTEN:

2 kg verse frambozen
400 ml water
½ tl kardemompoeder of 6 gevijzelde groene kardemompeulen
500 g pectine- of geleisuiker (per liter frambozensap)
Sap van 1 kleine citroen

BEREIDING:

1. Doe de ongewassen frambozen – om zo veel mogelijk smaak te behouden – in een kookpot en zet het deksel erop. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen tot de frambozen zacht zijn.

2. Giet het gekookte fruit en sap door een zeef met fijne gaatjes. Druk niet op het fruit, zodat er geen pulp mee komt en de gelei helder blijft. Wie wil, kan het sap nog een tweede keer filteren door het te laten uitlekken in een met kokend water overgoten neteldoek.

3. Giet het sap (ongeveer 1 liter) in een kookpot met dikke bodem. Warm zachtjes op en voeg de suiker en kardemom toe. Laat 10 tot 15 minuten doorkoken, tot het sap indikt en gelei wordt. Roer het citroensap erdoor.

4. Doe de stollingtest: drup wat gelei op een koud schoteltje (zet dat tijdens het bereiden van de gelei in het vriesvak), laat even afkoelen en druk er zachtjes tegen met je vinger. Als een gerimpeld velletje ontstaat, dan is de confituur gedikt.

5. Schuim af indien nodig en doe de gelei in hete steriele potten. Laat afkoelen en etiketteer.