Duitse piloten Ryanair bereiden staking voor
Foto: AFP

Ook in Duitsland lijkt een staking van de piloten van Ryanair onafwendbaar. De directie van de budgetvlieger heeft geen nieuw aanbod voorgelegd, meldt de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) dinsdag.

Afgelopen nacht liep een deadline van de vakbond af. VC meldt dat het woensdag om 11 uur nieuwe maatregelen zal aankondigen. Hierdoor is een staking mogelijk vanaf donderdag.

Ryanair meldde eerder dat het vorige vrijdag een voorstel had overgemaakt voor de in Duitsland gestationeerde piloten. Voor VC was dat echter niet meer dan een samenvatting van de bekende standpunten, aldus de vakbondswoordvoerder.

België, Zweden en Ierland

Ook bij de oosterburen neemt de onvrede onder het pilotenkorps van Ryanair toe. Vrijdag zijn al pilotenstakingen gepland in België, Zweden en opnieuw Ierland.

Het is nog niet duidelijk of de Duitse gezagvoerders zich bij de actie aansluiten. Ryanair heeft voor vrijdag al 146 van de zowat 2.400 geplande vluchten in Europa geschrapt, waarvan 104 vluchten van en naar België. Een verzoeningspoging met de Belgische vakbonden leverde maandag niets op.

Bovendien was er op 25 en 26 juli al een staking van het cabinepersoneel van Ryanair in verschillende Europese landen, waaronder België.

Vakbonden in heel Europa liggen op ramkoers met de Ierse lagekostenmaatschappij, in een strijd om meer syndicale inspraak bij het luchtvaartbedrijf.