Chinese censoren hebben de nieuwe Disney-film Christopher Robin verboden, na vergelijkingen tussen de Chinese president en Winnie de Poeh op sociale media.

Critici van de Chinese president Xi Jinping vergelijken hem vaak op sociale media met Winnie de Poeh, omdat sommigen een fysieke gelijkenis menen te zien.

Dat gebeurde voor het eerst in 2013 toen internetgebruikers een afbeelding van Xi en de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama vergeleken met een afbeelding van Winnie de Poeh en Teigetje, een ander tekenfilmfiguur.

China verbiedt Winnie de Poeh-film na vergelijkingen met president Xi
Xi Jinping als Pooh en Barack Obama als Teigetje. Foto: rr

Een jaar later werd Xi opnieuw vergeleken met de knuffelbeer tijdens een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe.

China verbiedt Winnie de Poeh-film na vergelijkingen met president Xi
Shinzo Abe als Iejoor en Xi Jinping als Pooh. Foto: rr

Een afbeelding van Xi als Winnie de Pooh tijdens een militaire parade in 2015 werd zelfs het meest gecensureerde beeld van dat jaar, volgens Global Risk Insights. Het bedrijf zei toen dat de Chinese overheid de meme beschouwde als ‘een serieuze poging om de waardigheid van het presidentiële kantoor en Xi zelf te ondermijnen’. Naarmate de beer populairder werd, begonnen Chinese censoren afbeeldingen op sociale media te blokkeren.

De website van de Amerikaanse zender HBO werd vorige maand zelfs geblokkeerd in China omdat de Britse komiek John Oliver herhaaldelijk grapjes had gemaakt over de gevoeligheid van de Chinese president voor de vergelijkingen met Winnie de Poeh.

En na al die heisa wordt nu dus de nieuwe Poeh-film 'Christopher Robin' verboden in China.

Overigens laat China jaarlijks slechts 34 buitenlandse films toe voor vertoning in bioscopen. Dat 'Christopher Robin' niet bij de uitverkorene films zit, mag niet verbazen.

In de Disney-film speelt Ewan McGregor de volwassen Christopher Robin, die Winnie de Poeh, de knuffelbeer uit zijn kindertijd, opnieuw ontmoet.