Iran wimpelt gesprekken over ‘breder akkoord’ met Trump af
De VS-sancties zijn in Iran voorpaginanieuws Foto: AFP

Donald Trump zegt open te staan open voor een nieuw nucleair akkoord met het Iraanse regime. Maar Iran wijst de uitnodiging, die er komt aan de vooravond van nieuwe sancties, van de hand als ‘een poging om chaos te creëren’.

Dinsdag om 06.00 uur Belgische tijd treden de nieuwe sancties tegen Iran in werking. Het gaat onder meer om blokkeringen van de financiële transacties en de import van grondstoffen en sancties op aankopen binnen de auto- en commerciële luchtvaartsector.

‘We zetten Iran economisch onder druk, maar ik sta open voor een breder akkoord dat alle nefaste Iraanse zaken behelst, inclusief het wapenprogramma en de steun aan terrorisme’, zo staat te lezen in een mededeling van het Witte Huis. Vorige week had Trump al een gelijkaardige boodschap.

‘Chaos’

Maar de Iraanse president Hassan Rohani is niet onder de indruk. Volgens hem valt er alleen met de VS te praten als het land kan bewijzen dat het een betrouwbare gesprekspartner is.

‘We zijn altijd voorstander van diplomatie. Maar gesprekken vragen om eerlijkheid’, stelt Rohani in een rechtstreeks op tv uitgezonden toespraak. ‘De oproep van Trump dient alleen voor binnenlandse doelen, en om in Iran voor chaos te zorgen’.

Volgens Rohani zal Iran ook ondanks de sancties de afspraken uit het opgeblazen akkoord blijven naleven. (We zullen de wereld tonen dat we ons woord houden en dat we ons aan de internationale verbintenissen houden(, aldus de president.  

Druk

De VS stapten uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015, en kondigden ook aan nieuwe sancties op te leggen tegen het land.

Met de sancties wil president Trump de Iraanse regering onder druk zetten om tot een beter nucleair akkoord te komen, en een verandering van het Iraanse beleid in het Midden-Oosten in de hand werken. Vandaag is Iran verwikkeld in verschillende conflicten in de regio, zoals die in Syrië en Jemen.