Bangladesh wil wegpiraten doodstraf geven
De dood van twee studenten zorgt voor massaal protest. Foto: AFP

De regering van Bangladesh stelt voor om de doodstraf mogelijk te maken voor dodelijke verkeersongevallen die ‘moedwillig veroorzaakt’ zijn. De dood van twee studenten zorgt al ruim een week voor ophef in het land.

De betogingen zijn er gekomen nadat de twee jongeren doodgereden werden door een bus die aan overdreven snelheid reed. Volgens getuigen zou de buschauffeur zo snel gereden hebben om eerder dan de concurrentie passagiers te kunnen oppikken.

De regering is nu bereid de straffen te verhogen. Zou zou de maximumstraf voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval door nalatigheid verhogen van 3 naar 5 jaar cel. Als er sprake is van ‘opzettelijk aanrijden’, dan wordt het overlijden als moord gekwalificeerd, en komt het misdrijf zelfs in aanmerking voor de doodstraf.

In Bangladesh komen elk jaar 12.000 mensen om het leven in het verkeer. De betogers wijzen de private busmaatschappijen aan als schuldigen. Zij zouden onverantwoord rijden, om toch maar de concurrentie voor te kunnen zijn en files te ontwijken.

Traangas

De regering beschuldigt de oppositie van het opstoken van het protest na het ongeval van vorige week. In Bangladesh staan later dit jaar verkiezingen op het programma.

Zaterdag raakten bij een betoging nog 115 studenten gewond, nadat ze slaags raakten met de politie. Volgens getuigen gebruikte de politie rubberen kogels en traangas.

Zondag is een autocolonne van de Amerikaanse ambassadrice in Bangladesh aangevallen door gewapende mannen in de hoofdstad Dhaka, al is nog niet duidelijk of er een link is met het studentenprotest.