RECEPT. Clafoutis met stekelbessen
Foto: rr
Het favoriete zomerrecept met fruit van Bruno Vanspauwen, wijnschrijver en culinair recensent voor De Standaard Magazine. ‘Al dat heerlijke fruit is elke keer weer een reden om naar de zomer uit te kijken.'

‘Een van mijn favorieten voor de zomer is clafoutis, een typisch Frans nagerecht dat meestal met kersen gemaakt wordt. Maar omdat het beslag van clafoutis op zich al zoet is, gebruik ik er ook graag zurige vruchten voor, zoals rabarber – eigenlijk een groente, maar wel verrukkelijk in nagerechten – en stekelbes, die helaas steeds minder geteeld wordt. Je kunt clafoutis ook met andere vruchten maken, al moeten ze wel enigszins stevig van textuur zijn. Aardbeien en frambozen zouden in de oven te plat worden.’

INGREDIËNTEN:

2 eieren
80 g bloem
80 g boter, gesmolten en afgekoeld
60 g kristalsuiker
Merg uit 1 vanillestokje
150 ml koude melk
Een beetje boter om de ovenschaal in te vetten
Voldoende stekelbessen om de bodem van de ovenschaal te bedekken

BEREIDING:

1. Maak het beslag. Klop de eieren met een vork los in een kom en meng de bloem erdoor. Klop de gesmolten boter erdoor en daarna langzaam de kristalsuiker, het vanillemerg en de melk.

2. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een ovenschaal (of verschillende kleine ovenschaaltjes) in met boter. Verdeel de vruchten over de bodem en giet het beslag erover.

3. Zet de schaal in de hete oven en bak de clafoutis 10 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en bak nog 25 minuten verder.

4. De clafoutis is gaar als de punt van een mes er proper en droog uit komt. Haal de clafoutis uit de oven en laat enkele minuten rusten.

5. Serveer de clafoutis warm uit de schaal, eventueel bestrooid met wat kristal- of bloemsuiker, of beter nog: leg er een bolletje vanille-ijs op, dat lichtjes gaat smelten.