Welk spelletje speelt Melania?
Melania Trump Foto: AP
De president en zijn vrouw die het openlijk oneens zijn op Twitter. Het kan allemaal bij de Trumps. Al zit er misschien een strategie achter de stellingnames van Melania.

Rond halfelf ’s avonds stuurde de Amerikaanse president een controversiële tweet de wereld in. Ditmaal had hij het gemunt op LA Lakers-basketballer LeBron James, die te zien was bij CNN-gezicht Don Lemon, beide bekende Afro-Amerikaanse beroemdheden. ‘Don Lemon (volgens Donald Trump de ‘domste man op tv’) liet LeBron slim lijken, en dat is echt niet makkelijk’, luidde zijn tweet.

James haalde het nieuws met zijn ‘I Promise School’, een school die vorige week de deuren opende voor kansarme kinderen. Een mooi project, zo vond First Lady Melania Trump. ‘Het lijkt erop dat James mooie dingen realiseert voor onze volgende generatie’, zei haar woordvoerster Stephanie Grisham aan enkele reporters afgelopen zondag.

Het is niet de eerste keer dat Melania duidelijk een ander standpunt inneemt dan haar man. Er gaan al veel langer geruchten de ronde dat ze niet goed in haar vel zou zitten als first lady. Zo woonde ze tijdens de eerste maanden het presidentschap in New York in plaats van Washington, omdat haar zoon zijn school nog moest afronden. Onlangs nog werd ze drie weken lang niet meer aan Trumps zijde gezien, waardoor er zelfs gespeculeerd werd dat ze weer naar New York was vertrokken.  

Bedachtzame en onafhankelijke weldoenster

Haar woordvoerster moest de geruchten de kop indrukken met een duidelijke boodschap: ‘Mevrouw Trump is steeds een sterke en onafhankelijke vrouw geweest die haar familie en zeker haar gezondheid boven alles plaatst, en dat zal niet veranderen door een dolgedraaide pers’, aldus het persbericht. ‘Ze heeft vertrouwen in wat ze doet en in wat haar rol is, en is zich ervan bewust dat de rest enkel maar speculaties en nonsens is.’

En nu is er dus dit: de presidentsvrouw die duidelijk stelling neemt tegen de tweet van haar echtgenoot. Of toch weer niet helemaal zo duidelijk. Als je Melanias reacties goed bestudeert, zie je dat Melania haar man niet persoonlijk bekritiseert. Zijn naam wordt zelfs niet genoemd, constateren Jonathan Lemire en Darlene Superville in hun stuk voor het Amerikaanse Associated Press (AP).

Een bron in het Witte Huis vertelt ook weer aan AP dat Melania niet zozeer positie wilt innemen tegen haar man, maar dat ze dat eerder doet om haar rol als weldoener in de verf te zetten. Melania Trump, is naast First Lady ook bezieler van BeBest, een initiatief dat cyberpesten uit de wereld wilt helpen.

Volgens ex-politiekadviseur en professor in communicatie aan de universiteit in Boston, Tobe Berkovitz, wilt Melania Trump zich met zulke reacties profileren als een onafhankelijke en bedachtzame vrouw. ‘Maar het helpt haar man natuurlijk om in het nieuws te blijven.’

Trump niet langer populair bij blanke vrouwen

Misschien helpt ze gewoon haar man. In januari kopte The Washington Post immers dat Trumps blanke vrouwelijke achterban, die er mede voor gezorgd heeft dat hij in het Witte Huis huist, niet langer in groten getale voor hem zou stemmen.

Na Trumps verkiezingsoverwinning in 2016 bleek dat meer dan vijftig procent van de blanke vrouwen voor de republikein gestemd had. Dat is niet nieuw trouwens. In 2012 stemde 56 procent voor de republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, wie destijds de tegenstander was van vorig president van de Verenigde Staten Barack Obama.

Maar die trend dreigt te verdwijnen. In januari 2018 bleek er nog maar 37 procent van de blanke Amerikaanse vrouwen tevreden te zijn met het beleid van Trump.

En daar heeft Melania Trump, volgens enkele analisten, een rol te spelen. ‘Haar gematigde standpunten en de onafhankelijke status die ze hierdoor creëert, zou dan ook in Donald Trumps voordeel kunnen spelen tijdens de opkomende verkiezingen’, zegt CNN. ‘Haar reactie kan gezien worden als een poging om de vrouwelijke voorstedelijke kiezer tevreden te houden. Zij kunnen van groot belang zijn voor de verkiezingen in 2018 en 2020.’