Gents vuilnis blijft staan: 'Zet geen nieuwe zakken buiten'
Themabeeld Foto: Frederiek Vande Velde
Directie en vakbonden zijn er bij afvalintercommunale Ivago niet in geslaagd een akkoord te bereiken. Daardoor is er ook dinsdag geen vuilnisophaling in Gent en Ledeberg.

Maandagochtend hebben de afvalophalers van Ivago spontaan het werk neergelegd omdat ze de hoge werkdruk aanklagen. Ze vragen om de werkdag bij dit warme weer een uur in te korten. Een eis die ze ook stellen voor werknemers die in de verbrandingsovens en op de containerparken werken. Ook het gebrek aan respect tussen directie en personeel veroorzaakt al een tijd lang syndicale onrust.

Maandag kwam de directie met een verzoeningsvoorstel, maar dat konden de vakbonden niet overtuigen. Dinsdag worden de onderhandelingen om 13 uur hervat.

Voorlopig is er nog niet gevraagd vuilniszakken die voor ophaling op straat zijn gezet, weer in huis te halen. Ivago vraagt wel om geen nieuw afval buiten te zetten en de socialemediakanalen van het bedrijf in de gaten te houden voor nieuws. Recyclageparken houden de deuren ook gesloten

Dit zijn de regels bij Ivago

25 GRADEN

Zodra het 25 graden warm is, wordt water uitgedeeld. Elke ophaler krijgt één liter. Er is ook gratis zonnecrème beschikbaar. Deze regel geldt voor de hele zomer, ongeacht de temperatuur.

28 GRADEN

Bij plus 28 graden krijgen de ophalers een halfuur betaalde ‘hitterust’, als hun werk voor die dag af is. Is het niet af, dan wordt dit halfuur nadien als overuur gecompenseerd.

30 GRADEN

Zodra de temperatuur 30 graden of meer haalt, mogen de ophalers een uur vroeger stoppen, als hun werk voor die dag klaar is. Het uur wordt doorbetaald. Is het werk niet af, dan wordt dit laatste uur nadien gecompenseerd.

OP EXTRA DAGEN

In bepaalde periodes moet ook op woensdag worden opgehaald. Dan werken de ophalers in overuren en geldt een andere regeling. Er is wat discussie met de vakbonden over de rustpauzes in deze regeling, maar Ivago benadrukt dat het de wet naleeft.