Bangkok verliest toeristische trekpleister bekend uit 'The beach'
Foto: REUTERS

De drukke Khao San Road, een vierhonderd meter lange straat in Bangkok waar backpackers al jaren hun hart ophalen tussen de diverse kraampjes, heeft veel van zijn charme verloren door nieuwe regels van het stadsbestuur.

Na het strand dat we allemaal kennen uit de film The beach, heeft nog een toeristische Thaise trekpleister uit de film een transformatie ondergaan.

Khao San Road, waar backpackers die hun bagage kwijtspeelden een nieuwe garderobe kunnen shoppen, souvenirs kunnen kopen voor de thuisblijvers of lokale delicatessen zoals gefrituurde insecten kunnen proeven, is niet langer de drukke straat die we kennen uit de openingsscène van de film met Leonardo DiCaprio.

Het stadsbestuur van Bangkok heeft de verkopers sinds augustus verboden om overdag hun kraampje op te zetten, om zo ‘het voetpad terug te geven aan de voetgangers’, klonk het in de Bangkok Post. Pas na 18.00 uur mogen de 200-tal kraampjes met eten, kleding en souvenirs in actie treden, en om middernacht is het uit met de pret.

Die maatregel werd genomen om de regio op te schonen. Bedoeling is dat de kraampjes voortaan worden opgezet in een duidelijk afgebakende zone, zodat dat de hulpdiensten er ten alle tijden zouden kunnen passeren wanneer dat nodig is. Maar de straat, die bij veel toeristen in Bangkok al jaren hoog op de to-dolijst staat, verliest zo veel van zijn charme.

Heel wat van de verkopers, die door de beperking van de uren een groot deel van hun inkomsten verliezen, negeerden initieel het verbod, maar werden bestraft met hoge boetes.

Vorig jaar was er ook al commotie in Bangkok toen het stadsbestuur de zo typerende voedselstalletjes wilde verbieden, in een poging om de straten van de Thaise hoofdstad properder en veiliger te maken. Dat ging uiteindelijk niet door, enkel het aantal inspecties op hygiënische controles ging omhoog.

De openingsscène van The beach (2000), waar Richard (personage van Leonardo DiCaprio) kennismaakt met Khao San Road: