Elf ondervoede kinderen aangetroffen in New Mexico
Luchtfoto van de leefgemeenschap waar de kinderen aangetroffen werden. Foto: Taos County Sheriff’s Office
In de Amerikaanse staat New Mexico hebben ordediensten elf uitgehongerde kinderen aangetroffen in een geïmproviseerde leefgemeenschap, bestaande uit autobanden en afval.

Volgens Jerry Hogrefe, de sheriff van Taos County, zijn de kinderen tussen 1 en 15 jaar oud. Ze werden aangetroffen in het afgelegen en woestijnachtige Amalia, zo’n 230 kilometer ten noordoosten van Albuquerque, de grootste stad in de staat New Mexico.

Hogrefe beschreef de leefomstandigheden van de kinderen als ‘de armste en triestigste in mijn dertigjarige carrière’. Volgens de sheriff zagen de bewoners van het barakkencomplex eruit ‘als vluchtelingen uit een derdewereldland, zonder voedsel of water, en ook geen schoenen, persoonlijke hygiëne en vuile vodden als kledij’.

De politie had het terrein enkele weken eerder al ontdekt, maar de agenten hadden toen geen rechtsgeldige reden om het te doorzoeken. Daar kwam verandering in toen ze een anoniem bericht binnenkregen - ‘We hebben honger. We hebben eten en water nodig’ - waarvan men vermoedde dat het van binnen de leefgemeenschap afkomstig was.

‘Gezondheid is prioriteit’

Twee mannen werden gearresteerd na de ontdekking. Er werden ook drie vrouwen opgepakt, vermoedelijk de moeders van de kinderen, maar zij werden later weer vrijgelaten.

De kinderen zijn intussen in handen van een kinderwelzijnsorganisatie. ‘Onze prioriteit is hun gezondheid’, zegt een woordvoerder. ‘We werken nauw samen met de ordediensten.’

De ontdekking gebeurde bij de zoektocht naar een 3-jarige jongen uit de staat Georgia, die sinds december 2017 vermist is. Hij bevond zich evenwel niet onder de elf kinderen.