Zwarte zaterdag op Franse wegen: files richting zuiden nemen stilaan af
Foto: AFP

In Frankrijk staan zaterdag al sinds de vroege ochtend zeer lange files op alle vakantie-assen richting zuiden. Zaterdagmiddag omstreeks 12.30 uur beginnen de files op de vakantie-assen richting zuiden stilaan af te nemen, richting noorden blijven ze nog toenemen. Dat meldt mobiliteitsclub VAB.

De drukste route in Europa was zaterdagvoormiddag de A10 tussen Parijs en Bordeaux, daar verloren automobilisten op een bepaald ogenblik maar liefst vier uur. Mobiliteitsorganisatie Touring verwacht in Europa een superdruk weekend op de weg, zowel voor vertrekkende als terugkerende vakantiegangers.

Het blijft volgens VAB zaterdag zeer druk tot 17.00 uur.

Richting zuiden moet volgens VAB zaterdagmiddag rekening gehouden worden met een extra wachttijd van 3 uur en 20 minuten op de as Luxemburg - Lyon - Spaanse grens, met een extra wachttijd van 3 uur en 30 minuten op de as Rijsel - Parijs- Bordeaux - Spaanse grens, en met een extra wachttijd van 2 uur en 40 minuten op de as Rijsel - Parijs - Narbonne via Clermont-Ferrand. Voor de Mont-Blanctunnel verliezen automobilisten 1 uur en 10 minuten, voor de Fréjustunnel is dat anderhalf uur.

In Duitsland is het verkeer richting zuiden zaterdagmiddag wat afgenomen, richting noorden nemen de files toe. In Oostenrijk verliezen vakantiegangers momenteel 40 minuten op de A10 Salzburg - Villach. De wachttijd voor de Karawankentunnel richting Slovenië op de A11 bedraagt zaterdagmiddag 1 uur en 20 minuten. In Zwitserland moet voor de Gotthardtunnel richting Italië 30 minuten extra aangeschoven worden.

Volgens Touring is het de hele nacht van vrijdag op zaterdag erg druk geweest op de Europese wegen. Voor vertrekkende toeristen is zaterdag 4 augustus een zwarte dag in Frankrijk en een rode dag elders in Europa.