Amerikaanse federale rechter beveelt Trump om ‘Dreamers’ weer toe te laten
Foto: AFP

In de Verenigde Staten heeft een federale rechter in Washington D.C. de regering vrijdag opgedragen om het Dreamers-programma opnieuw te activeren.

DACA - afkorting voor Deferred Action on Child Arrivals - werd in 2012 door de vorige president Barack Obama ingevoerd om bijna 800.000 ’dreamers’, vluchtelingen die als minderjarige aankwamen in de Verenigde Staten, te beschermen tegen uitwijzing.

Huidig president Donald Trump kondigde op 5 september vorig jaar aan dat hij er begin maart een punt zou zetten achter. De schrapping van het programma wordt sindsdien echter verhinderd door gerechtelijke procedures.

De Amerikaanse regering heeft nu nog tot 23 augustus om de beslissing van de federale rechter John Bates aan te vechten. Als zijn beslissing van kracht gaat, zal de Amerikaanse overheid opnieuw aanvragen onder het Dreamers-programma moeten aanvaarden.

Trump had eerder het voortbestaan van DACA nog als tegenprestatie beloofd als congresleden ermee akkoord gingen om fondsen vrij te maken voor zijn befaamde grensmuur met Mexico.