Dit staat automobilisten dit weekend te wachten op de Europese wegen
Foto: rr
Het eerste weekend van augustus is voor vakantiegangers traditioneel een 'wisselweekend', waardoor het bijzonder druk is op de Europese wegen. Dat wordt ook dit keer niet anders. Vooral op zaterdag worden de hele dag door ellenlange files verwacht, voornamelijk in Frankrijk.

Mobiliteitsorganisaties Touring en VAB raden vakantiegangers aan op zondag te vertrekken, of op zaterdag maar dan pas vanaf de middag.Wie terugkeert van reis wacht best tot na zaterdagmiddag 15 uur, en houdt ook dan best rekening met druk verkeer.

De Nederlandse vereniging ANWB geeft aan de leden een aantal concrete tips mee, die evengoed voor reizigers uit ons land gelden:

  • Vermijd de 'zwarte zaterdag'. als het enigszins kan, wacht zelfs tot maandag
  • Splits je reis over meerdere dagen
  • Hou genoeg eten en drinken aan boord. want als je stilstaat in de file is het vaak lang aanschuiven tot het volgende snelwegrestaurant
  • Controleer voor vertrek de airco, vooral in dit weer. Want wie warm heeft in de wagen, reageert trager

Waar zijn de files? 

Voor zaterdag voorspelt Touring  een ‘zwarte dag’ in Frankrijk. Het wordt er de hele dag door bijzonder druk, met ellenlange files op de A7 Lyon-Orange. VAb verwacht het begin van de files al om 7.00 uur. Wie denkt om extra vroeg in België te vertrekken, is er dus aan voor de moeite. Wellicht bereiken we op de middag een piek van om en bij de 700 kilometer file. Ook op de A9 Orange-Narbonne-Le Perthus en de A10 Parijs-Bordeaux-Hendaye worden tot diep in de namiddag files verwacht. Voor de terugkeerders zou het iets rustiger zijn. 

Elders in Europa is het een ‘rode dag’, wat betekent dat het vooral aanschuiven wordt op de traditionele knelpunten en dat tussen 9 en 17 uur. Ook voor wie terugkeert voorspelt Touring moeilijk verkeer, met lange files in heel Europa tussen 11 en 18 uur. In Oostenrijk verwacht VAB zaterdag druk verkeer aan de grensovergangen met Duitsland, op de A10 Salzburg - Villach bij Flachau en op de A11 richting Slovenië bij de Karawankentunnel. In Zwitserland wordt het vooral druk aan de Gotthardtunnel, met files vanaf erg vroeg 's morgens. De wachttijd kan uiteindelijk oplopen tot meer dan twee uur. Ook aan de grensovergang met Italië bij Chiasso verwacht VAB in beide richtingen files.

Zondag wordt een ‘oranje dag’ voor het vertrek in Frankrijk en Duitsland: het blijft nog erg druk voor wie vertrekt, met kleinere files. Bussen met kinderen aan boord mogen zondag overigens niet rijden in Frankrijk. Elders in Europa voorspelt Touring druk maar vlot verkeer. Ook voor de terugkeer wordt zondag moeilijk verkeer verwacht met kleinere files in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In Frankrijk wordt voor zondag druk verkeer zonder noemenswaardige problemen voorspeld.