Erdogan ziet ‘handelsoorlog’ tegen Turkije
Recep Tayyip Erdogan Foto: AP

De vrije val van de Turkse munt is volgens de president Recep Tayyip Erdogan het gevolg van een ‘handelsoorlog’ tegen zijn land. Hij roept zijn landgenoten op om hun dollars en euro’s weer om te zetten naar lira.

De mislukte staatsgreep van juli 2016 had vooral de Turkse economie tot doel, zei hij vrijdag bij de voorstelling van een actieplan van zijn regering voor de komende honderd dagen. ‘We hebben te maken met een handelsoorlog. Maar maak jullie geen zorgen. Ook uit deze strijd zullen we als winnaar tevoorschijn komen’, zei hij.

De Turkse munt heeft na de uitvaardiging van Amerikaanse sancties tegen twee Turkse ministers veel aan waarde ingeboet. De Verenigde Staten hadden de sancties opgelegd omdat de Turkse autoriteiten weigeren de sinds 2016 opgesloten Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten.

Erdogan heeft zo’n vier weken geleden de eed afgelegd voor een nieuwe ambtstermijn als president. Hij zei vrijdag dat hij in de komende honderd dagen meer dan duizend projecten tot stand wil brengen - in de economie, het onderwijs en de nationale veiligheid.