China klaar voor nieuwe stap in handelsoorlog
Foto: EPA-EFE

Als de Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigement om nieuwe importheffingen op te leggen op Chinese producten waarmaakt, dan is China ‘gedwongen om terug te slaan’. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel, dat nieuwe heffingen voorbereidt op in totaal 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten.

China gaat bij de nieuwe heffingen verschillende tarieven opleggen, kondigde het ministerie van Handel vrijdag aan. Producten krijgen een invoerheffing van 25, 20, 10 of 5 procent.

De aankondiging komt na een reeks tweets van Amerikaans president Trump. Die zei op een al eerder aangekondigde verzameling van 200 miljard dollar aan Chinese producten geen tarief van 10 procent, maar van 25 procent te willen heffen.

Het Witte Huis heeft alvast gereageerd op de nieuwste aankondiging vanuit Peking. China 'moet de vastberadenheid van president Trump niet onderschatten om nog verder te gaan', aldus Larry Kudlow, de economische raadgever van Trump.

De VS en China liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch. Trump klaagt dat China meer producten in de VS verkoopt dan dat het Amerikaanse producten afneemt. Verder is Trump niet te spreken dat China zijn markt niet verder opengooit en beschuldigt hij Peking ervan dat het bedrijven dwingt technologieën te delen met Chinese partners.