Nederlandse vlogster onder vuur voor ‘vrouwonvriendelijk seksadvies’
Zo staat Jamie Li op de cover van het boek. Foto: spectrum

De Nederlandse Jamie Li bereikt met haar website en vlogs een groot publiek van meisjes en jonge vrouwen. En nu is er ook een boek. Maar passages zoals ‘vrouwen moeten zin maken, want mannen moeten hun zaad kwijt’ zorgen voor ophef.

Sexy, but tired. But sexy staat sinds kort in de top tien van bestverkochte boeken in Nederland en wordt bij ons ook verkocht bij onder meer Standaard Boekhandel. Auteur is de 31-jarige Jamie Li, oprichtster van Quarter Magazine, een populaire vlogster en met bijna 60.000 volgers op Instagram ook influencer. In haar eerste boek geeft de moeder van twee tips over hoe je ‘alle ballen in de lucht houdt en toch sexy blijft’.

Maar niet iedereen is opgezet met het boek, uitgegeven bij Spectrum en ondertussen toe aan een vierde druk, omdat het foute boodschappen verspreidt onder de meisjes en jonge vrouwen die als doelpubliek worden beschouwd. Zo geeft Jamie Li tips over hoe je ‘een buikje of bips vol cellulitis moet verbergen’ en hoe je ‘gelakt en gewaxt die bevalling aftikt’.

Kamp konijn

Al is het vooral de passage over seks die heel wat ophef veroorzaakt op sociale media. Jamie Li raadt vrouwen aan om seks te hebben, ook al hebben ze geen zin. ‘Mannen zitten altijd in kamp konijn. Vrouwen moeten zin maken, want mannen moeten hun zaad kwijt (...) Is de zak eenmaal geleegd, dan heb je de man terug waar je voor hebt getekend. Dan is-ie weer leuk en gezellig.’

Onder meer presentator en reportagemaker Tim Hofman geloofde zijn ogen niet toen hij dat las. ‘Misschien moet je vent zich leren inhouden of aftrekken. Of iets anders. Maar fuck dit’, deelde hij met zijn volgers op Instagram.

‘Seksisme van een ambitieuze, spontane vrouw blijft seksisme’, schrijft mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen in een column voor NRC. ‘Vrouwen moeten helemaal niks. En je hoeft echt geen sociale geschiedenis te hebben gestudeerd om te begrijpen dat dingen zeggen als “vrouwen moeten zin maken, want mannen moeten hun zaad kwijt” ongepast is.’

‘Dat Jamie Li zélf zo’n vermoeiend leven wil leiden met veel seks tegen haar zin, dat moet ze lekker zelf weten. Maar schrijf dan geen boek om je ongezonde mening aan jonge meisjes op te dringen’, klinkt het bij Algemeen Dagblad-columniste Nynke de Jong.

Jamie Li heeft intussen aan NOS laten weten dat ze volledig achter haar passages blijft staan. 'Uiteraard geplaatst binnen de juiste context', klonk het kort tegenover de zender.