Vrouwelijke studenten systematisch slechter beoordeeld door Japanse universiteit
Enkele vrouwen betreden het domein van de Tokyo Medical University, waar ze blijkbaar niet erg gewenst zijn. Foto: AP

De Medische Universiteit van Tokio heeft vrouwelijke studenten jarenlang systematisch lagere scores gegeven, om zo uiteindelijk meer mannelijke dokters over te houden. Dat staat donderdag en vrijdag te lezen in Japanse media.

Het wijzigen van examenscores kwam aan het licht bij een intern onderzoek rond gesjoemel bij de procedures om toegelaten te worden tot de Tokyo Medical University. Dat schrijft de Yomiuri Shimbun. Sinds 2011 gaf de universiteit vrouwelijke kandidaat-studenten systematisch slechtere punten om het aantal vrouwelijke studenten tot 30 procent te kunnen beperken. Een jaar eerder stelde de universiteit immers vast dat heel wat meer vrouwen aan de voorwaarden voldeden om aan de opleiding te starten.

Een anonieme bron verklaart aan de krant dat de beslissing van de universiteit gestoeld was op een ‘sterk vermoeden’ dat vrouwen die afstuderen, uiteindelijk toch niet aan geneeskunde gaan doen, omdat ze trouwen en kinderen krijgen. En dus werd het morrelen aan de resultaten ‘stilzwijgend aanvaard’ en gezien als een ‘noodzakelijk kwaad’. Dat bevestigt een andere bron aan The Nikkei. ‘De universiteit wilde genoeg dokters hebben voor haar aanpalende ziekenhuis.’

Resultaat, volgens de Asahi Shimbun: afgelopen academiejaar werden slechts 30 vrouwen toegelaten tot de opleiding geneeskunde, tegenover 141 mannelijke studenten.

Furieus

Op sociale media wordt het nieuws alvast furieus onthaald. Heel wat Japanners vermoeden immers dat dergelijke praktijken zich niet enkel voordoen in de Tokyo Medical University. Ze roepen de regering van premier Shinzo Abe dan ook op om meer te doen om gelijkheid in het onderwijs te garanderen.

Volgens een woordvoerder van de universiteit zullen eind deze maand de resultaten van het interne onderzoek bekendgemaakt worden.