Chili wil toerisme op Paaseiland nog meer indijken
Foto: NYT

Wie naar Paaseiland wil reizen, wordt voortaan geconfronteerd met striktere regels. Chili noemt het noodzakelijk om het fragiele eiland in de Stille Oceaan beter te kunnen beschermen.

Ondanks zijn desolate locatie, 3.500 kilometer voor de kust van Chili (ongeveer de afstand van België tot Irak in vogelvlucht), is Paaseiland een populaire toeristenbestemming geworden, te danken aan zijn magnifieke collectie eeuwenoude moai. Maar die toeristenstroom vormt ook een bedreiging voor het eiland.

Chili limiteerde eerder al het aantal toeristen en de tijd die ze mogen doorbrengen op het eiland, maar vanaf deze maand gelden nog striktere regels. ‘Het is een magisch eiland dat we allemaal willen bezoeken, maar het is ook fragiel en daarom moeten we het beschermen’, aldus Chileens president Sebastian Pinera.

Nieuwe inwoners zijn enkel welkom als er een familiale link is met de Rapa Nui, zoals de lokale bevolking zichzelf noemt. Toeristen moeten bij aankomst de uitnodiging van een van de bewoners kunnen voorleggen en hun visum is voortaan slechts dertig dagen geldig, en geen negentig dagen meer. Dat geldt overigens ook voor Chilenen die geen deel uitmaken van de Rapa Nui.

Ook de maximumcapaciteit wordt in de nabije toekomst verlaagd, maar het exacte cijfer is nog niet bepaald.

‘3.000 inwoners te veel’

Voor burgemeester Petro Edmunds gaan de nieuwe regels nog niet ver genoeg. Hij wil een totaal verbod op instroom van nieuwe bewoners. ‘Buitenlanders nemen het eiland over’, aldus Edmunds. Bij de laatste telling in 2017 bleken er 7.750 mensen op het eiland te wonen, bijna dubbel zoveel als enkele decennia geleden, voor het eiland populair werd bij toeristen. Volgens Edmunds zijn dat er ‘3.000 te veel’.

Niet alleen zijn de misdaadcijfers fors gestegen, het eiland heeft het ook moeilijk om zoveel mensen te ondersteunen. Zo is er een groot afvalprobleem, aangezien de bevolking weinig recycleert.

Wie zich nu op het eiland wil vestigen, moet er overigens rekening mee houden dat hij of zij in de nabije toekomst klimaatvluchteling kan worden. De kustlijn van Paaseiland is in ijltempo aan het eroderen door het stijgende zeeniveau.