Absoluut temperatuurrecord in zicht in Zuid-Europa
Een vrouw zoekt verkoeling in een fontein in de Spaanse stad Sevilla. Foto: AFP

U vindt dat het hier in België al warm is? Dan zakt u het best niet af naar Zuid-Europa, want de kans bestaat dat daar dit weekend een nieuw Europees hitterecord gemeten wordt.

Nog zeker tot midden volgende week moeten we in ons land temperaturen rond en dikwijls boven de 30 graden verdragen. Dat is veel, maar klein bier in vergelijking met het zuiden van Europa. De Spaanse en Italiaanse weerdienst en de Europese weerwaarschuwingsdienst Meteoalarm hebben gewaarschuwd dat het dit weekend op het Iberische schiereiland extreem heet kan worden. De temperaturen zouden er zodanig kunnen oplopen dat een nieuw Europees hitterecord gevestigd wordt.

Voorlopig werd het in Europa nooit warmer dan in Griekenland op 10 juli 1977. In Athene werd toen een verzengende 48 graden Celsius gemeten. Volgens weervoorspellers is er 40 procent kans dat die temperatuur ergens in Spanje of Italië geëvenaard zal worden en bestaat er 25-30 procent kans dat het record zal sneuvelen.

 

Volgens weerman David Dehenauw zijn er zelfs weermodellen die dit weekend 50 graden voorspellen voor het zuidwesten van Portugal. Ook voor Spanje zijn er dergelijke voorspellingen. ‘Of het effectief 50 graden zal zijn, valt te betwijfelen’, zegt hij. ‘Maar het zal zeker 45 graden of meer zijn. De temperaturen zullen er dus zeker een pak hoger liggen dan normaal.’ Gemiddeld is het er immers 10 à 15 graden minder warm tijdens de zomermaanden.

Het nationale record voor Portugal staat voorlopig op 47,4 graden Celsius, gemeten in 2003. Voor Spanje is het 47,3 graden Celsius, een record dat nog maar een jaar geleden gevestigd werd.

De oorzaak van die extreme hitte is een hete luchtmassa die vanaf het Afrikaanse continent naar Europa opschuift, en in de eerste plaats het Iberische schiereiland aandoet. Als de hete lucht ons land bereikt, zullen we ons moeten voorbereiden op temperaturen rond de 38 graden in het begin van volgende week. De kans is evenwel reëel dat de warmste lucht naar Duitsland trekt. In dat geval spreken we over temperaturen tussen 27 en 32 graden.