Heineken pompt miljarden in grootste bierbrouwer van China
Een productielijn van CR Beer in Lanzhou Foto: REUTERS

Heineken koopt voor 2,7 miljard euro een belang van 40 procent in de grootste bierbrouwer van China, China Resources Beer. De brouwerijen die Heineken nu al in China uitbaat, worden ondergebracht bij het concern.

CR Beer is onder meer de brouwer van Snow, het grootste Chinese biermerk. Met de miljardendeal krijgt Heineken vooral meer mogelijkheden om zijn eigen merken nog meer in de winkelschappen van de grootste biermarkt ter wereld te krijgen. Op zijn beurt kocht CR Beer voor 464 miljoen euro aan aandelen in Heineken.

De snel groeiende Chinese middelklasse is nu de op een na grootste markt voor ‘premium bieren’ en dat zal in de komende vijf jaar nog versterken, voorspelt Heineken. Chinezen die wat meer geld te besteden hebben, kiezen nu al vaak voor duurdere, buitenlandse biermerken.

De concurrentieslag tussen de grote bierreuzen van de wereld heeft de winsten in China onder druk gezet. Heineken verwacht de kosten terug te dringen door onder meer te rekenen op het distributienetwerk van CR Beer, en zo de winstmarges op te krikken.

De Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev opende eind vorig jaar nog een brouwerij in Putian, in het zuidoosten van China. Met een capaciteit van 1,5 miljoen ton is het de grootste vestiging van AB InBev in Azië.