Dit is een F1-bolide waarmee je op de openbare weg mag
Foto: Silverstone Auctions
Een wagen die bijna identiek is aan een F1-bolide werd helemaal aangepast om toegelaten te worden op de openbare weg in het Verenigd Koninkrijk.

Het kleinood werd vorige week geveild voor ongeveer 60.000 euro. Als u er altijd van gedroomd heeft om in de stijl van Stoffel Vandoorne of Max Verstappen naar uw werk te rijden, moeten we u dus teleurstellen. 

De wagen werd gebouwd door een groepje ingenieurs die zich afvroegen of het mogelijk zou zijn om een Grand Prix-auto om te bouwen voor de openbare weg. Het mag dan wel vijftien jaar geduurd hebben, maar ze zijn in hun opzet geslaagd. 

De Anniston F1R, zoals de wagen officieel heet, is gebaseerd op het chassis van de Lola F1 uit 1996. Er werd gebruikgemaakt van nieuwe koetswerkpanelen, een nieuw stuurwiel en een andere neus. De auto leunt heel sterk aan bij de F1-bolide, maar er waren wel wat aanpassingen nodig om hem in orde te maken voor de openbare weg.

Zo moest er bijvoorbeeld een handrem worden ingebouwd en het bleek onmogelijk om de V8 motor aan te passen zodat hij door de emissienormen zou raken. Daarom werd gekozen voor een tweeliter turbo-krachtbron van Cosworth die om en bij de 370 pk uitbraakt. De rijhoogte moest ook aangepast worden, die is nu aanpasbaar tussen de vijf en de zeven en een halve centimeter. 

De vorige eigenaar omschreef de wagen als 'goed in het verkeer' en 'gemakkelijk om mee te rijden'. Hoewel hij al ouder dan 70 jaar is zei hij dat hij nog gemakkelijk met de auto kon rijden ondanks zijn lengte van ongeveer 1m82 en zijn gewicht van om en bij de 92 kilo.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: