Belgische turnsters voorlopig derde op EK, maar overwegen kat te sturen naar finale
Foto: BELGA

De kans bestaat dat de Belgische vrouwenploeg in het turnen past voor de EK-finale van de teamcompetitie. Dat zei coach Marjorie Heuls donderdag in Glasgow.

De Belgische vrouwenploeg heeft zich donderdag op het EK turnen in Glasgow geplaatst voor de finale in de landencompetitie. Met een totaalscore van 159,331 punten lieten Nina Derwael, Axelle Klinckaert, Senna Deriks en Maellyse Brassart de derde score optekenen in de kwalificaties.

Alleen: het is niet zeker dat de turnsters ook zullen aantreden in die finale. Een eventueel forfait wordt overwogen om de turnsters te sparen aangezien in oktober het WK in Doha op het programma staat. Dat toernooi geldt tevens als eerste kwalificatiemanche voor de Spelen van Tokio.

“Veel om over na te denken”

“Ik zal het bespreken met de ploeg en de federatie. Er is veel om over na te denken”, verklaarde coach Marjorie Heuls. “Wat mij vooral stoort, is dat we geen vervangster hebben voor de grondoefening”, ging Heuls verder. “We zijn hier met vier turnsters en slechts drie die voor de grondoefening gaan. Ik kan het mij niet veroorloven Nina (Derwael) weg te houden van de grond.”

Derwael sukkelt wat met de enkels, terwijl de grondoefening veel van haar lichaam vraagt. “Misschien moeten we een gemakkelijkere oefening turnen. Ik ga het nog bekijken. Axelle Klinckaert is ook pas fit na een knieblessure. Je moet met alles rekening houden. Turnen is hard.”

 Derwael bevangen door stress op brug met ongelijke leggers

Nina Derwael kwalificeerde zich donderdagavond ook voor de finale op de brug met ongelijke leggers, de discipline waarin de 18-jarige Truiense haar Europese titel verdedigt. Met 14.400 punten zette ze in de kwalificaties de tweede score neer, maar bleef ze ver onder haar beste resultaat van het seizoen (15.300 ptn).
"Ik ben niet helemaal tevreden", gaf Derwael toe. "Ik heb altijd meer stress in de kwalificaties dan in een finale, omdat ik schrik heb de finale te missen. Eenmaal ik in de finale sta, zijn de zenuwen helemaal anders. Ik hoop dat ik zondag wel de perfecte oefening kan neerzetten."

"Tijdens de opwarming had ik te veel energie. Ik ging te ver en te hoog. Aanvankelijk had ik het allemaal onder controle, maar dan deed ik een element minder goed en begon ik te twijfelen. Ik heb tijdens de oefening dan maar beslist om een ander element uit te voeren", aldus de Limburgse, die ook toegaf moeite te hebben met de favorietenrol. "Het is makkelijker om een outsider te zijn." .