Canadese brouwerij werkt aan softdrink op basis van softdrug
Foto: AP

Molson Coors, de op vier na grootste brouwerij ter wereld, heeft door de legalisering van marihuana in Canada een gat in de markt ontdekt: een alcoholvrije drank op basis van de softdrug.

Tegen eind september wil de brouwerij een akkoord sluiten met The Hydropothecary Corporation (HEXO), een producent van medicinale marihuana in Canada. ‘We blijven hoofdzakelijk een bierproducent, maar zijn blij om met een betrouwbare partner een afzonderlijk nieuw project op poten te zetten’, zegt topman Frederic Landtmeters. Molson Cools zal 57,5 procent van de aandelen van de nieuwe maatschappij beheren.

Deskundigen zien de boomende cannabiscultuur als een uitgelezen kans voor de grote brouwerijen en alcoholstokerijen. ‘De cannabisrevolutie is in volle opgang, terwijl het met de alcoholindustrie de andere weg opgaat’, meent Spiros Malandrakis van marktonderzoeker Euromonitor.

De interesse van de bierbrouwers voor marihuana neemt gestaag toe. Ook Heineken en Constellation Brands zien heil in softdrugdranken. Constellation ging vorig jaar reeds in zee met Canopy Growth, eveneens een Canadees bedrijf dat cannabis voor therapeutische doelen kweekt.