‘Google bereid om Chinese zoekmachine te censureren’
Foto: REUTERS

Zoekmachine Google zou werken aan een terugkeer op het Chinese internet. De technologiegigant zou zelfs bereid zijn om sites die te controversieel zijn voor de Chinese overheid helemaal te censureren.

Dat meldt persagentschap Reuters op basis van goedgeplaatste bronnen. Acht jaar geleden zette Google zijn Chinese zoekmachine stop omdat het gedwongen werd om te censureren. Nu lijkt het bedrijf daar geen bezwaar meer tegen te hebben, aldus Reuters.

De Chinese overheid is beducht voor de berichtgeving die online verschijnt. Daarom wil het bepaalde sites én zoektermen blokkeren. Google zou nu wel bereid zijn op dat vlak toegevingen te doen. Zo meldt The Intercept op basis van documenten van Google dat het bedrijf termen in verband met mensenrechten, religie en betogingen wil tegenhouden. De technologie zou al gedemonstreerd zijn aan de Chinese overheid, weet Reuters ook te melden op basis van een Chinese bron. Toch zou de herlancering van de Chinese zoekmachine pas voor 2019 zijn, klinkt het.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van een gevaarlijk precedent, en concludeert dat de Chinese overheid zegeviert. Dit doet ook vragen rijzen over de privacy van de gebruikers, waarschuwt de organisatie nog.

Google zelf wil nog niet officieel reageren op de berichten.