Zes weken na haar bevalling gaat de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern weer aan het werk.

Op 21 juni is Ardern bevallen van haar eerste kind, een meisje. Ze is zo de eerste wereldleider in 28 jaar tijd die een kind krijgt tijdens haar ambtsperiode. ‘Ik ben misschien bij de eersten die iets doen wat nog niet veel is gedaan, maar ooit zal het normaal zijn’, zegt ze.

Toen ze haar zwangerschap aankondigde, zei de premier dat ze zes weken bevallingsverlof zou opnemen. En die weken zijn nu voorbij.

‘Ik ben geprivilegieerd, ik heb veel geluk’, verklaarde Ardern op de Nieuw-Zeelandse radio. ‘Ik heb een partner die me kan bijstaan, die een groot deel van die gezamenlijke verantwoordelijkheid opneemt, omdat hij ook een ouder is, geen babysitter.’

Werk

Ze noemt de voorbije weken de snelste weken uit haar leven. ‘Maar het was fantastisch.’ Nu kijkt ze uit naar haar werk. ‘Ik ben klaar en wil graag weer aan het werk. Ik had verwacht dat, aangezien Neve nog zo jong en klein is, dat er een spanning zou zijn tussen haar noden en mijn verantwoordelijkheden. Maar ik heb het volste vertrouwen dat het zal lukken met alle steun die ik krijg.’

Zaterdag ruilt Ardern haar thuisstad Auckland voor de hoofdstad Wellington. Het plan is dat de baby met haar zal meereizen zolang ze borstvoeding geeft. Zo staat onder meer een trip naar New York voor de VN-top op de agenda.

De vorige wereldleider die een kind kreeg tijdens haar ambtsperiode was de Pakistaanse premier Benazir Bhutto. Zij ging de dag na de bevalling weer aan de slag.