De vrouw die in Parijs in het gezicht geslagen werd omdat ze een man op zijn plaats zette, gaat online getuigenissen verzamelen van seksuele intimidatie. ‘Net zoals duizenden vrouwen ben ik het slachtoffer van seksuele intimidatie op straat.’

De nieuwe website heet: ‘Nous toutes harcèlement’. Ofwel: ‘We worden allemaal geïntimideerd’. Slachtoffers van seksuele intimidatie kunnen hun verhaal daar anoniem delen. De getuigenissen zullen ook op Facebook komen.

‘Omdat het anoniem is, zullen deze vrouwen vrij kunnen spreken’, zegt de 22-jarige Marie Laguerre. De studente zei tegen een man die seksuele toespelingen maakte dat hij zijn mond moest houden. Daarop slingerde de man een asbak naar haar, en kreeg ze een slag in het gezicht. Het incident werd gefilmd.

De Française besloot daarop om haar verhaal en de beelden online te zetten, wat tot verontwaardigde reacties leidde. Laguerre kreeg berichten uit de hele wereld van vrouwen die hun eigen ervaringen deelden, en ook van mannen die haar steunden.

Bekendheid

Nu wil ze haar bekendheid gebruiken om een verschil te maken. Ze contacteerde vrouwenrechtengroepen voor advies en samen kwamen ze tot het idee voor een website, ook al bestaan er al zulke initiatieven. Ze lanceerde ook de hashtag #TaGueule waarmee vrouwen verhalen op Twitter kunnen delen.

‘De media-aandacht is niet gemakkelijk, maar ik heb de verantwoordelijkheid om mijn bekendheid te gebruiken om een boodschap over te brengen en verandering te brengen’, zegt ze. ‘Seksuele intimidatie is een wereldwijd fenomeen waar iedere vrouw vertrouwd mee is.’

Vorige week keurde Frankrijk nog een wet goed tegen seksistisch en seksueel geweld.