Trump bedankt ‘vriendelijke’ Kim Jong-un
De lichamen werden overgebracht naar een Amerikaanse legerbasis in Zuid-Korea. Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bedankt voor het terugsturen van de stoffelijke overschotten van Amerikaanse soldaten die werden gedood tijdens de Koreaanse oorlog. Hij sprak van een ‘vriendelijke daad’, en zei uit te kijken naar een nieuwe ontmoeting tussen hen beiden.

Trump bedankte Kim Jong-un in een tweet in de vroege ochtend, voor het houden van zijn belofte en het naar huis sturen van de overblijfselen van onze ‘nobele en geliefde geweldige vermiste gesneuvelden’. ‘Ik ben helemaal niet verrast dat je deze vriendelijke daad deed. Ook bedankt voor je mooie brief, ik kijk ernaar uit om je snel te zien!’, schreef hij.

Het is niet duidelijk naar welke brief hij verwijst of wanneer hij Kim zal ontmoeten, hoewel Kim na hun eerste ontmoeting in Singapore in juni zei dat hij een uitnodiging van Trump om de VS te bezoeken had aanvaard. Trump zei dat Kim ‘absoluut’ op een bepaald moment uitgenodigd zou worden in het Witte Huis.

‘Naar huis’

Een transportvliegtuig van de US Air Force haalde de lichamen van de soldaten op in de Noord-Koreaanse stad Wonsan, en nam ze vrijdag mee naar een Amerikaanse militaire basis in Zuid-Korea.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence noemde de terugkeer van de stoffelijke resten van de 55 Amerikaanse soldaten tijdens een ceremonie op de Amerikaanse militaire basis van Hawaï woensdag een ‘historische gebeurtenis’. ‘Vandaag komen onze jongens naar huis’, zei Pence.

Pence zei dat het niet geweten is wie de soldaten zijn, terwijl Amerikaanse media meldden dat er één identiteitsplaatje werd gevonden. Forensische experts gaan de lichamen nu onderzoeken en ze proberen te identificeren.

Vermist

In de Koreaanse Oorlog (1950-1953) kwamen zo’n 33.000 soldaten om het leven. Meer dan 8.000 daarvan worden nog steeds vermist. Tussen 1996 en 2005 zijn de overblijfselen van meer dan 220 soldaten teruggehaald uit Noord-Korea, maar de operatie werd in 2005 door de VS beëindigd uit veiligheidsoverwegingen.