Chinese schrijver die moorden gebruikte als inspiratie voor romans, is ter dood veroordeeld
Foto: pixabay

De Chinese schrijver Liu Yongbiao (53) is maandag ter dood veroordeeld voor een viervoudige moord die hij 23 jaar geleden heeft gepleegd.

‘Eindelijk, hier wacht ik al jaren op. Ik heb al die tijd in onrust en chaos geleefd. Nu komt daar gelukkig een einde aan.’ Toen de Chinese politie vorig jaar aan de deur van Yongbiao stond om hem te arresteren, was de schrijver eerder opgelucht dan bang. De man, die tijdens zijn carrière verschillende romans en gedichtenbundels schreef, had 22 jaar eerder een viervoudige moord gepleegd en die mentale ballast woog naar eigen zeggen zwaar op zijn levenskwaliteit.

Hostel

De moorden die Yongbiao in 1995 pleegde, waren dan ook behoorlijk gruwelijk. De schrijver logeerde destijds in een hostel in de provincie Zhejiang, waar hij samen met een kompaan een gast beroofde en hem bewerkte met slagwapens, waarop de man overleed. Gealarmeerd door het lawaai kwam het koppel dat het hostel uitbaatte kijken wat er aan de hand was, waarop Yongbiao hen doodknuppelde. Omdat de 13-jarige kleinzoon van de uitbaters mogelijk getuige was van de drie moorden, besloot de schrijver tot slot om ook hem om te vermoorden.

Omdat er onvoldoende camerabeelden waren van de viervoudige moord en ook een buurtbevraging niet opleverde, duurde het 22 jaar alvorens de politie het DNA op de plaats delict - er moesten liefst 60.000 vingerafdrukken onderzocht worden - kon linken aan dat van de Chinese schrijver.

Romans en gedichten

Intussen had die laatstgenoemde al enkele romans geschreven waarin elementen van de moorden waren verwerkt. Zo sprak Yongbiao in enkele van zijn gedichten over ‘de zwijgende schuld van daden die bloed deden vloeien’ en in zijn boek The Guilty Secret uit 2010 schreef hij in het voorwoord: ‘Ik wil een roman schrijven over een prachtige vrouwelijke schrijver die vele mensen heeft vermoord, zonder dat de zaak wordt opgelost.’ De vrouw zou volgens Yongbiao telkens aan de politie ontsnappen en zou een perfect dubbelleven leiden.

De Chinese media meldden maandag dat Liu Yongbiao ter dood veroordeeld is. De schrijver hoopt zijn boek over de moordende schrijfster nog af te kunnen maken voor zijn leven beëindigd wordt. ‘Ik moet dit verhaal vertellen: dan is de cirkel rond.’