Oostenrijk experimenteert met hogere snelheidslimiet
Foto: REUTERS

Wie op vakantie naar of door Oostenrijk trekt, zal op sommige snelwegen voortaan 140 kilometer per uur mogen rijden. Het gaat om een experiment, dat sinds deze maand van start is gegaan.

Concreet gaat het om een traject van zo’n 120 kilometer, op verschillende delen van de A1 tussen Salzburg en Wenen. Wie tussen Sattledt en Knoten Haid rijdt, kan daar in beide richtingen zo’n 15 kilometer lang voortaan 140 in plaats van 130 kilometer per uur rijden. Hetzelfde geldt tussen Oed en Melk, een stuk van ongeveer 45 kilometer.

De tijdswinst blijft al bij al beperkt. Over het hele traject van de A1, in één richting, rij je er twee minuten minder lang over.

De test van minister van Transport Norbert Hofer (FPÖ) is niet onomstreden. Zowel vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid als milieu is er tegenkanting. In eerste instantie is het de bedoeling om na een jaar de balans op te maken.

‘Realiteit’

Volgens een test van de Oostenrijkse krant Heute is de verhoging van de limiet een aanpassing aan de dagelijkse realiteit op de snelweg. Een redacteur van de krant legde in februari het traject af aan 130 kilometer per uur, en moest vaststellen dat de meeste andere wagens hem al inhaalden.