Tesla boekt verlies, maar ruikt winst
Foto: EPA-EFE

Tesla heeft zijn grootste kwartaalverlies ooit in de boeken gezet, maar het bedrijf draait ook meer omzet. De beleggers lijken tevreden.

De maker van elektrische auto’s hoopt in de tweede helft van dit jaar voor het eerst in zijn bestaan winstgevend te worden, met een positieve kasstroom.

In een verklaring benadrukt topman Elon Musk dat het vijftien jaar heeft geduurd om met een betaalbare elektrische auto te komen, en daarmee ook nog eens winstgevend te zijn. Maar hij is ervan overtuigd dat eindelijk gaat gebeuren.

Tesla maakt een stormachtige groei door. De omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 4 miljard dollar, tegen nog geen 2,8 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep tegelijkertijd op van ruim 401 miljoen dollar tot bijna 743 miljoen dollar.

In de zogeheten nabeurshandel op Wall Street werd positief gereageerd op het kwartaalbericht. Het aandeel Tesla ging duidelijk omhoog.

Beleggers waren recent nog erg zenuwachtig omdat Tesla zijn productiedoelstellingen vaak niet haalde. Maar inmiddels lijkt het met de productie de goede kant op te gaan.

De productie komt op stoom, zei Elon Musk bij de presentatie van de cijfers. Ook de productie van het nieuwe Model 3 is volgens het bedrijf nu op peil gekomen. Deze maand is de doelstelling om vijfduizende nieuwe auto’s van dit type per week te maken meerdere keren gehaald.