woensdag 1 augustus 2018 - dS Avond

het kookpunt van ds avond

 dirk alexander

Pizza met geitenkaasspread

Zomervakantie, extra tijd om extra aandacht aan uw maaltijd te besteden. dS Avond levert u negen weken lang ideeën aan. Deze week: Véronique Leysen put uit de kookervaring van haar grootouders.

Dit zegt ze zelf: ‘Pizza’s zijn online snel besteld voor een avond comfortfood, maar je maakt ze nog sneller thuis! Je kan ze garneren met van alles, maar als lunch eet ik pizza graag met een frisse geitenkaasspread. Je kan pizza maken met kant-en-klaar deeg uit de winkel, maar je kan het deeg ook volledig artisanaal maken. Dat verschil proef je echt. Je zou de korst zo opeten als brood… En dat kan je ook écht, want als je een beetje extra maakt en de rijstijd respecteert (het deeg moet rijzen), krijg je een gigantisch overschot dat je zo in de oven steekt. Niets leuker dan je eigen pizzabrood bakken!’

Ingrediënten

PIZZADEEG (EN NADIEN JE BROOD?)
- 150 g roggebloem
- 500 g patisseriebloem
- 4 el gedroogde gist (instant zakjes)
- 3,75 dl lauw water
- 2 el melk
- 2 el olijfolie
- 1 el zout
GEITENKAASSPREAD
- 500 g geitenkaas
- 100 ml room
- 10 stengels bieslook
- 1/2 citroen
- peper en zout
PIKANTE SAUS
- olijfolie
- zout
- harissapoeder
AFWERKING
- courgette
- peper en zout
- chiliflakes

Bereiding

PIZZADEEG
- Doe de roggebloem, de patisseriebloem, de gist en het water in de mengkom van de keukenrobot. Laat de machine alle ingrediënten 15 min mengen op een lage snelheid. Voeg na ongeveer 7 min de melk en olijfolie toe. Strooi het zout in het deeg en laat alles nog zo’n 10 min kneden in de machine.
- Wrijf een grote kom in met wat olijfolie. Kneed het deeg tot een dikke bol en leg het in de ingevette kom. Drapeer er een vochtige keukendoek over en laat de bol 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Je krijgt dan een gigantische bol deeg in je kom.
- Haal het gerezen deeg uit de kom en verdeel in twee. Rol beide stukken uit met een deegroller.
- Verwarm de oven voor op 280 °C.
GEITENKAASSPREAD
- Doe de geitenkaas in een mengkom en voeg de room toe. Meng goed.
- Versnipper de bieslook met een schaar en voeg ook die toe.
- Rasp de schil van de citroen (citroenzeste, zie p. 117), voeg toe en knijp een halve citroen zachtjes uit over de spread.
- Kruid af met peper en zout.
- Maak nu je pikante saus: meng olijfolie met een snufje zout en veel harissapoeder.
AFWERKING
- Steek de pizzabodem in de oven en bak hem 10 min aan hoge temperatuur. Check regelmatig, want pizza kan snel gaan!
- Haal de pizza uit de oven en bedek hem met de geitenkaasspread.
- Rasp over de spread nog courgette en werk af met peper, zout, chiliflakes en enkele druppels van je zelfgemaakte pikante saus.

 

Sport
  1. Meunier is hard: ‘Slechtste wedstrijd ooit van dit nationale team’
  2. Charles Howell pakt zege na thriller op RSM Classic Golf
  3. Rode Duivels storten helemaal in en kunnen finale Nations League vergeten
  4. Ex-teamgenoot: "Ze denken dat ik Max Verstappen haat maar dat is niet zo"
  5. Razend spannende ontknoping in Zesdaagse van Gent: Keisse en Viviani kloppen De Ketele-Ghys nipt
  6. Fraudeonderzoeken eisen alle aandacht op tijdens bestuursvergaderingen Pro League
  7. EuroMillions Basket League: Antwerp Giants verslaan Limburg United
  8. Mathieu Van der Poel is ook in Hamme een klasse te sterk, maar Tom Meeusen eist de aandacht op met sterke race
  9. Andrea Dovizioso wint uitgeregende slotmanche in MotoGP, wereldkampioen Marquez valt
  10. Annemarie Worst is Cant en Van Loy te snel af en wint snelle Flandriencross
  11. Thibau Nys schrijft in Hamme de Flandriencross bij junioren op zijn naam, Kielich is beste belofte
  12. Jonge Duitse ‘stelt het goed’ na huiveringwekkende crash in F3-race
  13. Vijftienjarige Can Oncü schrijft geschiedenis in Moto3 met zege in Valencia
  14. Swings raakt niet verder dan voorlaatste plaats op 5.000 meter van WB schaatsen in Obihiro
  15. Thaise Luksika Kumkhum verovert titel op TA-toernooi Taipei
  16. Kenny De Ketele en Robbe Ghys beginnen als leiders aan slotdag van Zesdaagse van Gent