Piet Huysentruyt bergt plannen voor nieuw restaurant op
Foto: Peter Malaise
Wie de afgelopen jaren bij Piet Huysentruyt aan tafel wilde schuiven, moest daarvoor telkens een stevige reis ondernemen. Huysentruyt heeft met zijn restaurant Likoké een vaste stek in het Zuid-Franse dorpje Les Vans en ging met ‘Likoké On Tour’ een jaar lang op wereldreis langs Japan, Bali, Singapore en Zuid-Afrika.

De voorbije twee weken stond Huysentruyt nog eens achter het fornuis in ons land, maar dat deed hij in een ‘secret resto’ op Tomorrowland. Veel had het nochtans niet gescheeld, of Huysentruyt had weer een eigen zaak in Vlaanderen.

'Ik heb even met het idee gespeeld om een vestiging van Likoké in België te openen, met mijn zoon Cyriel aan het hoofd', onthult hij in Dag Allemaal. 'Maar hij had er geen goesting in. Jammer, want ik weet dat Cyriel een restaurant zou kunnen leiden. Ik zie hem vaak genoeg aan het werk in Likoké, waar hij voor mij werkt. Maar ik kan Cyriel natuurlijk tot niets verplichten.'

'Zijn houding is heel ­anders dan de mijne op dat vlak. In het begin van mijn carrière heb ik me tot over de oren in de schulden gestoken en jarenlang hard gewerkt om mijn droom na te streven. Jonge mensen als Cyriel hebben eerder een afwachtende houding, vind ik. Maar goed, als Cyriel maar gelukkig is. Voor mijn vrouw en mij primeert dat hij en onze dochter Marie ­gelukkig zijn met de keuzes die ze maken.'

Geen nieuw restaurant in Vlaanderen dus, maar Huysentruyt denkt er nog niet aan om te stoppen. 'Ik ben nog te graag creatief bezig om nu al met pensioen te gaan', zegt hij. 'Een Piet die niets doet, da’s een dooie Piet. (lacht) Maar ik wil wel drie stappen achteruit zetten om aanstormend jong talent een kans te geven.'