Club Brugge moet dan toch 5.500 euro ophoesten voor incidenten met fans vorig seizoen tegen Anderlecht
Foto: Photo News

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Club Brugge dinsdag een boete van 5.500 euro opgelegd. Die geldstraf krijgt de landskampioen wegens incidenten in de thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht in de play-offs van vorig seizoen.

In de partij van 6 mei liep een Brugse fan het veld op na het laatste fluitsignaal. De supporter, die intussen een stadionverbod van drie seizoenen kreeg, verkocht vierde official Frederik Geldhof een duw. Blauw-zwart werd ook vervolgd omdat de thuissupporters papierpropjes, bierbekers, stoeltjes en aanstekers naar toenmalig RSCA-doelman Matz Sels, de vierde scheidsrechter en de dokters van Anderlecht gooiden. Er werd ook pyrotechnisch materiaal in het Jan Breydelstadion afgestoken.

Vrijgesproken in eerste aanleg

Club Brugge ontsnapte in eerste aanleg aan een sanctie. De aanval op vierde official Geldhof kon de Geschillencommissie naar eigen zeggen moeilijk beoordelen, omdat er geen beelden waren van de feiten en noch de match delegate of de scheidsrechter er getuige van waren. Ook de houding van de supporters tijdens de wedstrijd leverde Club geen straf op, omdat de wedstrijd er niet door beïnvloed werd.

Bondsprocureur Marc Rubens liet het daar echter niet bij en tekende op 18 juni beroep aan. Dit keer legde hij een uiterst gemotiveerd beroepschrift neer. Op 29 juni werd de zitting voor de Geschillencommissie Hoger Beroep gehouden, dit keer met getuigenis van Geldhof. Opnieuw argumenteerde meester Hannes D’Hoop dat Clubs rechten tot verdediging geschonden waren omdat zij pretendeerde niet te weten om welke reden zij werd opgeroepen. “Club was heel goed op de hoogte van de feiten gelet op de heel gemotiveerde beroepsakte en het feit dat de verdediging in eerste aanleg aanwezig was tijdens de debatten. Zij bracht zelfs tv-beelden aan. Er kan dan ook geen sprake van zijn dat de club zich niet naar behoren heeft kunnen verdedigen”, pareerde de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Club haalde opnieuw aan dat de supportersincidenten de wedstrijd niet beïnvloedden, maar opnieuw veegde de commissie dat argument van de mat. “Art P278.4 van het Bondsreglement laat weinig ruimte tot interpretatie. De tekst is duidelijk in voorwaardelijke zin geformuleerd. De feiten moeten dus geen effectieve invloed gehad hebben op de match.”

Ten slotte haalde de landskampioen aan dat ze al het mogelijke heeft gedaan - tot het inhuren van een private bewakingsfirma naast de lokale politie - om de wedstrijd in goede banen te leiden. De Geschillencommissie HB wees zoals wel vaker naar het principe van de objectieve aansprakelijkheid van voetbalclubs voor supportersrellen.

“Een official werd na de wedstrijd aangevallen door een supporter. Het is klaarhelder dat dit totaal niet toelaatbaar is”, voegde de commissie eraan toe. “Op beelden is duidelijk te zien dat de Brugse supporter zich moeiteloos de toegang naar het veld vindt en bovendien nog een ruime afstand ongehinderd in de richting van de vierde official kan lopen op het veld. Op de koop toe valt de supporter die nog fysiek aan zonder dat de stewards tijdig ingrijpen. Gelukkig is het aanvallen van een scheidsrechter in het Belgische voetbal een uitzondering. Dit moet ook zo blijven. Om een duidelijk signaal te geven, dringt een zware sanctie zich op.”

De 5.500 euro boete splitst zich op in twee delen: 5.000 euro voor de feiten van 6 mei en 500 euro voorwaardelijke straf van 31 januari die tot uitvoering wordt gebracht.