Italiaans schip brengt geredde migranten naar Libië, VN stellen onderzoek in
Archiefbeeld Foto: Photo News

Een Italiaans schip heeft op de Middellandse Zee geredde migranten terug naar Libië gebracht. De Verenigde Naties noemt dat een mogelijke schending van het internationaal recht, maar volgens Italië is er niks aan de hand.

De Italiaanse sleepboot Asso 28, die werkt aan een olieplatform in de Middellandse Zee, pikte maandag 108 migranten uit de Middellandse Zee op en bracht die terug naar Libië.

De VN-Vluchtelingenorganisatie verklaarde dinsdag dat het de zaak onderzoekt. ‘Libië is geen veilige plaats en deze operatie kan een schending van het internationaal recht betekenen’, tweette de organisatie.

De Italiaanse kustwacht zegt echter dat de reddingsoperatie plaatsvond in Libische wateren, en niet in internationale wateren. ‘Bovendien stond de hele operatie onder het bevel van de Libische kustwacht’, klinkt het. Ook de Italiaanse regering verzekert dinsdag dat het internationaal recht steeds gerespecteerd werd.

Een woordvoerder van de VN-Vluchtelingenorganisatie zegt aan persagentschap Reuters dat de precieze locatie waar de migranten uit zee werden gehaald onduidelijk is.

We doen zo voort!

Twee weken geleden nog beloofde de Italiaanse regering dat het uit zee geredde migranten zou blijven accepteren totdat een Europees spreidingsplan over de herverdeling van migranten was goedgekeurd. Die toezegging kwam er nadat Matteo Salvini, de minister van Binnenlandse Zaken, had geweigerd een schip met ongeveer 450 migranten te laten aanmeren

‘De Libische kustwacht heeft de voorbije uren 611 migranten gered en teruggebracht. De ngo’s protesteren en de mensensmokkelaars verliezen hun job. Goed zo, we doen zo voort!’, schreef Salvini dinsdag op Facebook. Hij herhaalde ook dat de Italiaanse kustwacht bij die repatriëringen niet betrokken was.

Italië werd in 2012 wegens de uitwijzing van op de Middellandse Zee geredde Afrikanen naar Libië al veroordeeld door het Europees Hof van de Mensenrechten. Met de repatriëring stelde Italië die mensen bloot aan het risico op een onmenselijke behandeling, stond toen in het vonnis.