De Nederlandse vrouw die zondag gewond raakte bij een aanslag in Tadzjikistan is vanuit het ziekenhuis overgebracht naar een safehouse. Een medewerker van de Duitse ambassade heeft dat aan NRC bevestigd.

Het vertrek uit het ziekenhuis in Doesjanbe gebeurde op verzoek van de Nederlandse vrouw zelf. ‘Ze was niet ernstig fysiek gewond en wilde naar een rustige en veilige plaats gebracht worden’, zegt de Duitse diplomaat tegen de Nederlandse krant. Nederland heeft geen eigen ambassade in de Centraal-Aziatische republiek.

De vrouw raakte zondag gewond bij een aanslag op een groep westerse fietsers in Tadzjikistan. Vier fietsers werden daarbij gedood, onder wie de Nederlandse partner van de vrouw. Vier van de vijf aanslagplegers werden doodgeschoten, een vijfde werd gearresteerd.

Gewonde Nederlandse fietsster naar safehouse in Tadzjikistan
De vijf aanslagplegers in een IS-filmpje Foto: AFP

De aanslag werd maandagavond opgeëist door de terreurorganisatie Islamitische Staat. Dinsdag verspreidde die ook een filmpje waarin de vijf aanslagplegers hun loyaliteit betuigen aan IS.

Eerder had de regering van Tadzjikistan verklaard dat de aanslagplegers lid waren van een islamitische partij die het eerder had verboden. De partij in kwestie, de Islamitische Wederopstandingspartij van Tadzjikistan, ontkende iets met de aanslag te maken te hebben.