Senioren afgeschrikt door ondergronds parkeren
Foto: Getty Images/iStockphoto

Een Kortrijks parkeerbedrijf zet dit jaar voor de vierde keer een cursus parkeren voor zestigplussers op. Veel senioren zouden moeite hebben met het in- en uitrijden van ondergrondse parkings.

Om plaats te maken voor meer pleinen en markten heeft de stad Kortrijk enkele bovengrondse parkings geschrapt. Onlangs kwamen er twee nieuwe ondergrondse parkeergarages in de plaats. Maar oudere mensen weten vaak niet hoe ze die moeten gebruiken.

‘Veel senioren willen niet ondergronds parkeren omdat ze schrik hebben dat ze iedereen achter hen ophouden als het niet lukt. Ze durven er niet inrijden omdat ze niet weten wat er komt’, zegt Axel Weydts (SP.A).

Als voorzitter van het parkeerbedrijf Parko en schepen voor Mobiliteit van de stad Kortrijk wil hij de oudere automobilisten laten wennen aan de ondergrondse parkeergarages. Daarom zet hij in september een gratis cursus op waarbij Parko-medewerkers de senioren bijstaan.

‘Er wordt een korte uitleg gegeven over waar ze precies naar beneden moeten en waarvoor ze moeten oppassen. We werken bovendien zonder cash en tickets in onze nieuwe parkings. Ook dat leggen we hen op een rustige manier uit’, zegt Weydts. ‘De cursus zet senioren aan om toch over te stappen naar ondergronds parkeren.’

Of Parko maatregelen neemt om ondergrondse parkings aantrekkelijker te maken voor ouderen? Dat is niet nodig, zegt Weydts: ‘We hebben onze nieuwe parkings gebouwd volgens de strengste Europese normen. Dat wil zeggen dat de inritten en parkeerplaatsen ruim genoeg zijn.’

De cursus vindt voor de vierde keer plaats en trok bij de vorige edities telkens zo’n vijftigtal senioren.