RECEPT. Japanse sabayon met yuzu en rood fruit
Foto: rr
Het favoriete zomerrecept met fruit van Guy Quirynen, oprichter van Umamido, een keten van Japanse ramenbars die verspreid over Brussel, Antwerpen en Leuven ondertussen zeven vestigingen telt. ‘Ik hou van rood fruit, ik hou van sabayon en ik hou van yuzu.'

‘Yuzu is een oosterse citrusvrucht en sinds ik de ongelooflijke smaak ervan leerde kennen, speel ik ermee in zo veel mogelijk gerechten. Niets kan op tegen de verse yuzu die je in november en december op de markten in Japan vindt, maar ook hier kun je in de betere Japanse winkel lekker yuzusap kopen. Belangrijk is wel dat het 100 procent natuurlijk is. In dit dessert gaat het zoetzure smeuïge van de sabayon met een hint van sake heerlijk samen met rijp rood fruit.’

INGREDIËNTEN (VOOR 4 PERSONEN):

250-350 g rood fruit: kersen, frambozen, bramen, …
5 eidooiers
4 dopjes kristalsuiker
2 dopjes Japanse sake
1 dopje yuzusap
Geraspte schil van 1 onbespoten limoen

BEREIDING:

1. Verdeel het rood fruit over vier glazen, bijvoorbeeld vintage champagnecoupes.

2. Doe de rest van de ingrediënten behalve de geraspte limoenschil in een steelpannetje en klop los met een garde. Zet op een zacht vuur en klop schuimig met de garde terwijl je een 8-beweging maakt. Haal de sabayon pas van het vuur als hij voldoende gegaard is.

3. Lepel de sabayon over het fruit en schroei kort aan met een keukenbrander zodat de sabayon een mooi goudbruin korstje krijgt. Werk af met een beetje geraspte limoenschil.