Duits ex-militair 18 jaar na bomaanslag vrijgesproken
Ralf Spies op zijn proces. Foto: AFP

Ralf Spies (52), de enige beklaagde in het proces over een bomaanslag van 18 jaar geleden op een groep immigranten in Düsseldorf, is dinsdag door de rechtbank van Düsseldorf vrijgesproken. Volgens de rechtbank waren er onvoldoende geloofwaardige getuigenissen tegen de man.

Ex-militair Ralf Spies is door de rechtbank in Düsseldorf vrijgesproken voor twaalf gevallen van poging tot moord uit rassenhaat. De beschuldigde was in mei van dit jaar werd al vrijgelaten in afwachting van zijn proces, wegens ‘een gebrek aan voldoende geloofwaardige getuigenissen’. De meeste verklaringen kwamen van gevangenen met wie Spies vastzat.

De rechtszaak handelde over de bomaanslag van 27 juli 2000 aan het treinstation Wehrhahn in Düsseldorf waarbij tien Oost-Europese immigranten, onder wie zes joden uit de voormalige Sovjetunie, gewond raakten. Een vijf maanden zwangere Oekraïense vrouw verloor haar kind, toen ze getroffen werd door metaalsplinters. Haar man lag tien dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Spies, nu 52, stond bekend om zijn neonazistische sympathieën - hij zou tatoeages hebben van een hakenkruis en een nazi-fort - en had een winkel met militaire spullen in de buurt van het station. Hij werd kort na de aanslag opgepakt, maar later weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Het onderzoek kwam opnieuw in een stroomversnelling in juni 2014 toen een celgenoot van Spies, die in de gevangenis zat voor een ander vergrijp, aan de politie vertelde dat de man had ‘opgeschept’ over de bomaanslag. Een ex-vriendin van Spies getuigde later hoe ze in zijn keuken een zelfgemaakte pijpbom had gezien.

‘Getuigen wilden enkel strafvermindering’

Nadat Spies in februari 2017 vrijkwam, viel de politie binnen bij hem thuis en pakte hem opnieuw op. De openbare aanklager bij het begin van het proces levenslang geëist voor twaalfvoudige poging tot moord met xenofobe motieven. Vier advocaten van slachtoffers wezen op telefoontaps waarop Spies effectief leek op te scheppen over de bomaanslag.

De verdediging eiste de vrijspraak, en tijdens de rechtszaak trokken verschillende getuigen hun verklaringen in of zwakten ze af. Het zou hen volgens de verdediging meer te doen zijn geweest om strafvermindering of een beloning. De ex-militair zou een ‘praatjesmaker en kletskous’ zijn, maar zeker geen uiterst gevaarlijke rechtse extremist en sociopaat, zoals de aanklager beweerde.

Toen duidelijk werd dat de vrijspraak er zou komen, sprak Juri Rogner, advocaat van één van de slachtoffers, in zijn slotpleidooi over ‘de ergste gerechtelijke dwaling in de geschiedenis van Düsseldorf’.