‘Noord-Korea werkt aan nieuwe raketten’
Een satellietbeeld van de fabriek in Sanumdong. Foto: REUTERS

Satellieten van de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat er weer beweging is rond de Noord-Koreaanse fabriek die de eerste intercontinentale raketten geproduceerd heeft. Dat heeft een Amerikaanse overheidsbron gezegd.

Uit foto’s en infraroodbeelden zou blijken dat er opnieuw voertuigen in en uit de wapenfabriek van het Noord-Koreaanse regime in Sanumdong rijden, aan de rand van hoofdstad Pyongyang. Daar werden de eerste intercontinentale raketten gemaakt die de Verenigde Staten zouden kunnen bereiken.

Uit de beelden is, volgens de anonieme overheidsbron, niet op te maken hoever de eventuele bouw van een raket al zou staan. Op een van de beelden zou wel een model vrachtwagen te zien zijn dat gebruikt wordt om intercontinentale raketten te vervoeren. The Washington Post stelt dat het er volgens experts op lijkt dat Kim Jong-un één of twee van die nieuwe intercontinentale raketten op vloeibare brandstof laat maken.

Het Witte Huis verklaarde dat het niet communiceert over de activiteiten van de inlichtingendiensten. Bij het kabinet van de Zuid-Koreaanse president viel te horen dat de inlichtingendiensten daar de Noord-Koreaanse bewegingen van nabij volgen, zonder details te geven.

Na de top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump in juni, verklaarde die laatste dat Noord-Korea niet langer een nucleaire dreiging vormde. Pyongyang gaf echter nooit informatie over hoe het die denuclearisatie wou aanpakken. Het is niet de eerste keer dat de inlichtingendiensten Trumps optimistische verklaringen over het communistische land tegenspreken. In juni meldden ze al dat de Noord-Koreanen de productie van brandstof voor nucleaire wapens hadden opgevoerd.