Voormalige lijfwacht Macron beschuldigd van nog een vechtpartij
Benalla ontkende de beschuldigingen tijdens een televisie-interview Foto: AFP

Het parket van Parijs heeft maandag bekendgemaakt dat het een bijkomend onderzoek opent naar Alexandre Benalla (26), de gewezen veiligheidsmedewerker van de Franse president Emmanuel Macron. Twee twintigers getuigen dat Benalla ook hen zou hebben aangevallen.

De feiten zouden zich hebben afgespeeld amper enkele uren vooraleer Benalla klappen uitdeelde aan enkele deelnemers van de 1 mei-manifestatie in Parijs.

De zaak kwam aan het rollen nadat het Franse dagblad Libération maandag nieuwe videobeelden publiceerde. Daarop is te zien hoe een groepje demonstranten door de botanische tuin van de Franse hoofdstad loopt, naar verluidt omdat zij wilden ontsnappen aan het geweld op de 1 mei-betoging, die vlakbij plaatsvond.

Op een gegeven moment worden zij in de botanische tuin echter gewenkt door drie mannen, waarvan ze denken dat het politieagenten zijn. Een van die drie mannen vertoont volgens Libération ‘sterke gelijkenissen’ met Benalla. Wanneer iemand van het drietal in de gaten krijgt dat een van de betogers, een vrouw, alles aan het filmen is, ontstaat een handgemeen.

‘Op dat moment sprong een van de mannen op haar, probeerde hij haar vast te grijpen en haar telefoon af te nemen’, zegt de advocaat van de vrouw aan Franceinfo.

Ontslagen door Macron

De twee slachtoffers, 23 en 24 jaar oud, dienden een klacht in over het voorval, waarop het Franse gerecht nu besloot een bijkomend onderzoek te openen naar Benalla.

Die kwam eerder in nauwe schoentjes terecht nadat beelden waren opgedoken waarop te zien is hoe hij tijdens de 1 mei-manifestatie in Parijs betogers hardhandig aanpakte. Benalla werd kort na de feiten voor twee weken geschorst, maar het gerecht werd niet op de hoogte gebracht. Na het verspreiden van de video werd hij wel ontslagen. Hij wordt beschuldigd van geweldpleging in groep, ongeoorloofd bekleden van functies en onwettige wapendracht.

Licht verlies in peilingen

Terwijl de zaak-Benalla nog volop woedt, gaat de populariteit van president Macron er in verschillende peilingen ietwat op achteruit, al is er volgens deskundigen geen sprake van een echte breuk tussen de Fransen en hun president.

De populariteit van Macron is eind juli volgens het instituut Ipsos met vier procentpunten afgenomen. Van de Fransen vindt 32 procent dat hij goed bezig is, het laagste niveau sinds september 2017. In een andere enquête van Ifop zakte hij tussen 25 en 27 juli naar 37 procent. 'De Benalla-affaire heeft een reële impact gehad, maar er is geen sprake van een breuk in de meningen', zegt Frédéric Dabi, adjunctdirecteur van Ifop. 'Ondanks de media-aandacht is de belangrijkste kritiek van de Fransen nog steeds van economische en sociale aard. Dat hij de president van de rijken is, dat hij een onrechtvaardig beleid voert, etc.'

De voormalige socialistische president François Hollande kon op hetzelfde moment van zijn mandaat nog 27 procent van zijn onderdanen bekoren, Nicholas Sarkozy nog 38 procent.