‘IJsbeer doodgeschoten uit zelfverdediging’
Foto: REUTERS

Dat een ijsbeer is doodgeschoten tijdens een cruise in Noorwegen stuit op verontwaardiging. Maar de bemanning had geen andere keuze, klinkt het.

De ijsbeer werd zaterdag gedood toen hij een bemanningslid had aangevallen van een cruiseschip. De Duitse reder Hapag-Lloyd Cruises, die de uitstap naar Spitsbergen organiseerde, betreurt de dood van de beer. Maar het ging om zelfverdediging, klinkt het.

Vier gewapende bemanningsleden waren van de boot gegaan om te kijken of de kust veilig was voor een korte tussenstop. Er waren op dat moment nog geen toeristen aan land gegaan.

‘Een van de bewakers werd onverwacht aangevallen door een ijsbeer die niet was opgemerkt en hij kon zelf niet meer reageren’, zegt het bedrijf in een mededeling. ‘Er moest ingegrepen worden uit zelfverdediging en om het leven te redden van de persoon die werd aangevallen.’

Volgens politiewoordvoerder Ole Jakob Malmo probeerde de bemanning de ijsbeer eerst nog af te schrikken met lawaai, maar zonder resultaat.

Kritiek

Het incident stuit op internationale verontwaardiging. Dierenrechtenactivisten stellen dat toeristen sowieso niet thuishoren op een plek waar de kwetsbare diersoort leeft. De Britse komiek Ricky Gervais noemt de toeristen ‘idioten’. Er wordt ook opgeroepen tot een verbod van zo’n vorm van toerisme.

Op zijn Facebookpagina wijst de reder erop dat de stop niet bedoeld was om ijsberen te bekijken. ‘Integendeel: ijsberen worden alleen vanaf de schepen waargenomen, vanaf een veilige afstand.’

Het gewonde bemanningslid is met een helikopter naar het ziekenhuis overgebracht. Hij heeft verwondingen aan het hoofd, maar zijn toestand is stabiel.

Volgens persbureau AP is het toerisme in het noordpoolgebied de voorbije jaren toegenomen. De komende week zullen achttien cruiseschepen aanmeren in Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen.