Grieks eiland beschermt ezels tegen ‘te dikke’ toeristen
Een ezel op het Griekse eiland Santorini. Foto: Getty Images/iStockphoto

De autoriteiten op het Griekse eiland Santorini nemen maatregelen om de ezels die toeristen ronddragen op steile kliffen meer te beschermen. De dieren zouden regelmatig mishandeld worden en wonden op hun rug krijgen door ‘te dikke’ toeristen

Vier dierenrechtenorganisaties hebben afgelopen vrijdag betoogd op het Griekse eiland, nadat een video was opgedoken waarin te zien is hoe een ezel mishandeld wordt. De betogingen, die zich specifiek richtten tegen toeristische ritjes met ezels en het mishandelen van de dieren, ontaardden in gevechten.

Uiteindelijk besloten de eigenaars van de ezels en de dierenrechtenorganisaties om een pakket maatregelen te introduceren die het welzijn van de dieren moet verbeteren. Zo moeten er langere rustperiodes in de schaduw voorzien worden, alsook voldoende water en voedsel. Al lijkt de essentie van het probleem daarmee niet helemaal weggewerkt.

Santorini is immers een populaire stopplaats voor cruiseschepen, waar ezels toeristen vervoeren op steile kliffen. Volgens de actiegroep ‘Help the Santorini Donkeys’ zouden de ezels het gewicht van de vakantiegangers niet aankunnen. Voor de dieren zou elke toerist ‘te dik’ (lees: te zwaar) zijn, waardoor de dieren ingezakte ruggengraten en zitwonden hebben. Naar verluidt kruisen lokale ezelhandelaren de dieren nu met grotere muilezels om dit probleem tegen te gaan.

Het Griekse eiland ontvangt jaarlijks bijna 2 miljoen toeristen. Dat is bijna 10 procent van alle toeristen die naar Griekenland reizen.