Kris Peeters stuurt brief aan Ryanair-baas: ‘Laat conflict niet escaleren’
Foto: BELGA

Na waarschuwingsbrieven van Ryanair aan de stakers vraagt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) aan Ryanair-topman Michael O’Leary om het ‘sociaal conflict niet te laten escaleren’.

Met zijn brief aan O’Leary wil Peeters duidelijk maken dat ‘het stakingsrecht inhoudt dat werknemers niet op basis van hun deelname aan een staking ontslagen kunnen worden.’ ‘Dat geldt des te meer wanneer een staking op een correcte manier is aangezegd en erkend wordt door één of meer vakbonden.’

Werknemers van Ryanair die vorige week hebben gestaakt, kregen de afgelopen dagen immers een ‘no-show’-waarschuwingsbrief in de bus. Ze verliezen een bonus en worden als ‘onwettig afwezig’ bestempeld. De vakbonden zijn verontwaardigd en vroegen de Belgische en Europese autoriteiten om een reactie. ‘Ryanair lapt het stakingsrecht aan zijn laars’, klinkt het.

Minister Peeters laat weten dat hij de precieze juridische omstandigheden van de brief aan de stakers laat onderzoeken. Hij sluit zich aan bij de oproep van het sectorale verzoeningsbureau om het conflict met een dialoog op te lossen.

Ryanair moest woensdag en donderdag 600 vluchten annuleren omdat het personeel het werk neerlegde in België, Portugal, Spanje en Italië. Dat had gevolgen voor zowat 50.000 reizigers. De Ierse luchtvaartmaatschappij telt in ons land 700 personeelsleden.