Een video waarin een jonge vrouw in volle daglicht op straat in het gezicht wordt geslagen, wekt beroering op in Frankrijk.

De 22-jarige Marie werd in het 19e arrondissement van Parijs op straat lastiggevallen door een man. Hij maakte obscene opmerkingen en gebaren. De vrouw liet het niet passeren. ‘Hou je bek’, reageerde ze. De man keerde terug en sloeg haar in het gezicht, voor de ogen van mensen op een terras.

Alles werd gefilmd door een veiligheidscamera van de bistro. De jonge vrouw heeft een klacht ingediend. Ze besloot ook haar verhaal te doen en de beelden naar buiten te brengen. ‘Ik voelde aan dat hij mij ging slaan’, getuigt ze. ‘Ik keek hem recht in de ogen en heb de slag geïncasseerd met zo veel mogelijk fierheid, gewoon om hem duidelijk te maken dat hij me niet klein kan krijgen.’

Met haar getuigenis en de beelden is Marie een gezicht geworden van seksuele agressie tegenover vrouwen op straat. Een realiteit waar duizenden vrouwen mee geconfronteerd worden.

Wet

Voor Frans staatssecretaris voor Emancipatiezaken Marlène Schiappa bewijst de video de noodzaak van de wet tegen seksistisch en seksueel geweld. Die moet nog deze week goedgekeurd worden.

‘Het gaat om een ernstige kwestie: de vrijheid van vrouwen om zich vrij te bewegen in de openbare ruimte’, zegt Schiappa in Le Parisien. ‘Het antwoord van de politiek moet krachtig zijn en dat is het geval. (...) Mijn elfjarige dochter ontwikkelt nu al strategieën om niet op straat lastig gevallen te worden. We hebben van deze kwestie, die lang niet op de politieke agenda stond, een grote prioriteit gemaakt.’

De dader van de agressie tegenover Marie is nog niet opgepakt.