Fietstoeristen in Tadzjikistan die stierven, waren opzettelijk aangereden
themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

De vier buitenlandse toeristen die zondag in het zuiden van Tadzjikistan overleden nadat ze op de fiets door een auto werden aangereden, zijn het slachtoffer geworden van een aanval. Dat heeft de politie meegedeeld.

Bij de groep toeristen die werd aangereden waren mensen uit de Verenigde Staten, Zwitserland en Nederland. Behalve vier doden (twee Amerikanen, een Nederlander en een Zwitser) vielen er ook drie gewonden. Volgens de plaatselijke ordediensten waren de fietsers het slachtoffer van een aanval van gewapende mannen.

Bij de arrestatie van de verdachten is een persoon omgekomen, zegt het ministerie. Een persoon werd aangehouden en nog drie verdachten zijn op de vlucht. Volgens de minister wordt een aanslag of roofoverval niet uitgesloten, omdat de gedode man een vuurwapen bij zich droeg. Over de precieze motieven bestaat nog geen duidelijkheid. ‘We onderzoeken alle mogelijkheden’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Ramazon Hamro Rahimzoda.

Messen

Ooggetuigen melden tegenover lokale media dat de daders messen bij zich hadden. De gewapende mannen zouden uit twee auto’s zijn gestapt en de toeristen met messen hebben aangevallen. De Belgische fietstoerist Nicolas Moerman, die toevallig voorbij de plaats delict reed kort na de aanval, verklaarde aan VRT dat een van de slachtoffers hem vertelde dat er ‘mensen met messen zijn beginnen steken’. Dat werd evenwel nog niet bevestigd.

Het incident vond rond 15.30 uur lokale tijd plaats, op zo’n negentig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Doesjanbe. Tadzjiekse autoriteiten gingen in eerste instantie uit van een verkeersongeluk. In een verklaring meldde het Tadzjiekse ministerie zondagavond dat drie fietsers op slag dood waren en een later overleed in het ziekenhuis.

Fietstoeristen in Tadzjikistan die stierven, waren opzettelijk aangereden