Opnieuw brandweerman omgekomen bij bosbranden Californië
Foto: AFP

In de strijd tegen een enorme bosbrand in Californië met de naam Ferguson is opnieuw een brandweerman om het leven gekomen. Hij werd bij bluswerken in het centrum van de Amerikaanse staat door een vallende boom getroffen en stierf ter plekke.

De Ferguson-vuurhaard woedt al meer dan twee weken in de aanpalende nationale parken Sequoia en Kings Canyon, in het gebergte van de zuidelijke Sierra Nevada. Op 14 juli was al een brandweerman bij dezelfde brand verongelukt met een bulldozer in de omgeving van het bekende Yosemite National Park.

Volgens de media was zondagavond dertig procent van de brand onder controle.

Zeventien brandhaarden

Door de aanhoudende hitte en het droge weer woeden volgens de brandweer momenteel zeventien grotere branden in Californië. Rond de 20.000 woningen en gebouwen liggen in de gevarenzone en bijna 50.000 mensen moesten tot dusver have en goed achterlaten.

De zogeheten Carr-vuurhaard in het noorden van de staat eiste zondag een zesde dodelijk slachtoffer, aldus sheriff Tom Bosenko. Het lichaam werd in een uitgebrand huis in de buurt van de stad Redding, ongeveer 350 kilometer ten noorden van de grootstad San Francisco, aangetroffen. Zeven mensen worden naar verluidt nog vermist. Pas vijf procent van deze brand is onder controle, klinkt het.

De autoriteiten in Shasta County kondigden het waarschuwingsniveau rood af. Dat betekent dat de weersomstandigheden binnen de 24 uur tot extreme branden kunnen leiden. De brand, die vorige maandag uitbrak, was zondag al uitgebreid tot een oppervlakte van 36.000 hectare.