3.700 agenten te kort bij politie: ‘We zitten op een kritisch punt’
Foto: Photo News

Uit cijfers die Kamerlid Sabien-Lahaye ­Battheu (Open VLD) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijkt dat zowel de federale als de lokale politie met tekorten kampt.

Er zijn nog altijd 3.707 agenten te kort bij de federale en lokale politie. Tegenover het wettelijke kader heeft de federale poot 1.610 agenten te kort (op 13.500), bij de lokale zijn er dat zelfs 2.097 (op 31.281). Driekwart van de politiezones heeft te weinig personeel. Vooral de grote steden zitten met een probleem. Alleen Antwerpen vormt daar een uitzondering op.

‘Als dit nog lang duurt, kan de federale politie gewoon niet meer goed werken. We zitten op een kritisch punt’, zegt Frédéric Fortunato van de politievakbond NSPV.

‘Sommige agenten hebben honderden overuren of kunnen geen verlof meer opnemen. Er zijn bij alle diensten grote tekorten. Er wordt dan vaak beslist om minder patrouilles en acties te doen’, zegt ook Vincent Houssin van VSOA Politie.

Dat Jambon inspanningen levert en er ook niet echt een gebrek aan middelen is, geven velen ook toe. Zeker na de aanslagen van 22 maart kreeg de politie extra geld. Alleen gaat de rekrutering te traag. Meer dan 1.400 agenten per jaar kunnen er niet uit de politiescholen komen, terwijl er elk jaar 1.700 agenten het korps verlaten. ‘Wij werven tegen een ijltempo aan, maar de scholen zitten vol en de nodige middelen zijn er’, luidt het op het kabinet-Jambon.