Vlaamse topeconoom vrijgesproken voor seksuele intimidatie, wel schadevergoeding voor wraak
Foto: Shannon Fagan

De Vlaamse topeconoom Geert Bekaert is in de VS vrijgesproken voor grensoverschrijdend gedrag. Maar hij moet wel een schadevergoeding betalen omdat hij de vrouw die de klacht had ingediend, heeft zwartgemaakt.

Enrichetta Ravina, een vroegere onderzoekster van de Columbia Business School in New York, met wie Bekaert aan een project heeft samengewerkt, eiste van Bekaert en de universiteit 30 miljoen dollar voor grensoverschrijdend gedrag. Ze vindt ook dat ze haar carrière in de kiem hebben gesmoord.

De jury acht de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag niet bewezen. Ze kent Ravina wel een schadevergoeding van 1,25 miljoen dollar toe voor wraak. Na de klacht van de vrouw stuurde de topeconoom immers tientallen e-mails om haar in diskrediet te brengen, onder meer naar andere universiteiten. Volgens de Italiaanse onderzoekster heeft Bekaert zo haar carrière gefnuikt.

Hoewel het bedrag een fractie is van wat geëist werd, is Ravina’s advocaat tevreden. ‘De schadevergoeding is een duidelijk signaal aan de universiteit en de academische wereld dat wraak en machtsmisbruik op het werk niet worden getolereerd’, zegt hij.

Harde woorden

Bekaert zelf is tevreden dat hij vrijgesproken voor grensoverschrijdend gedrag. ‘Ik ben blij dat de jury me heeft vrijgesproken van de foute en zwaar gemediatiseerde klachten van seksuele intimidatie die mij de voorbije twee jaar boven het hoofd hebben gehangen’, zegt hij. Volgens Bekaert heeft Ravina de klacht verzonnen toen duidelijk werd dat ze geen vaste aanstelling aan de universiteit kon krijgen.

Wel geeft hij toe dat hij in e-mails ‘heel harde woorden’ heeft gebruikt. ‘Als reactie op haar mediacampagne, die mijn reputatie permanent heeft beschadigd, ben ik e-mails beginnen te schrijven’, zegt Bekaert in Het Nieuwsblad. ‘In veel van die mails probeerde ik mijn naam te zuiveren. Maar in sommige mails heb ik Ravina ook omschreven als “kwaadaardig”, “gestoord” en “gek”.’

De New Yorkse universiteit betreurt dat Bekaert zulke e-mails heeft gestuurd. Zijn advocaat zegt dat het een natuurlijke reactie was om zijn reputatie te beschermen.