Slotrapport MH370 gepubliceerd, nabestaanden zijn teleurgesteld
Een vuistdik onderzoeksrapport, maar geen antwoorden over de verdwijning. Foto: REUTERS

Tenzij het wrak alsnog wordt gevonden, zullen we nooit weten wat er met het vliegtuig van vlucht MH370 is gebeurd, luidt het in het slotrapport dat maandag werd voorgesteld in Kuala Lumpur. De zoektocht werd in mei al afgeblazen.

Onderzoekers benadrukken in het 450 bladzijden tellende rapport dat het onmogelijk is de oorzaak van verdwijning te weten te komen zonder het wrak van het vliegtuig van Malaysia Airlines. Er spoelden wel al verschillende brokstukken van het toestel aan op eilanden voor de Afrikaanse kust, maar de exacte locatie van de crash kon ook na vier jaar zoeken niet worden achterhaald. In mei werd de zoektocht finaal afgeblazen.

MH370 vloog op 8 maart 2014 van Kuala Lumpur naar Peking en verdween onderweg van de radar. Het vliegtuig had 239 mensen aan boord: 227 passagiers en 12 bemanningsleden.

Op basis van de gevonden wrakstukken vermoeden de experten dat het toestel 'waarschijnlijk' uit elkaar is gespat. Maar ze konden niet met zekerheid vaststellen of dit in de lucht is gebeurd of bij de crash op het water. Hoofdonderzoeker Kok Soo Chon wilde zich niet laten verleiden tot verdere speculaties.

In het rapport werd ook geen plausibele verklaring gegeven waarom het toestel midden in de nacht plots van zijn koers is afgeweken en dan nog urenlang is verder gevlogen. Bij gebrek aan bewijs kan geen enkele mogelijkheid uitgesloten worden, klinkt het. En ook: 'De mogelijkheid van een interventie van een derde partij kan ook niet uitgesloten worden'.

Theorieën

De nabestaanden reageren teleurgesteld. ‘Het is niet omdat ze het een slotrapport noemen, dat het ook voorbij is voor ons. Er kan geen sprake zijn van een slotrapport tot MH370 is gevonden. De zoektocht moet worden voortgezet’, schreef Grace Nathan, wier moeder op de vlucht zat, op Facebook.

Ondertussen zijn er vele theorieën over wat er kan zijn gebeurd: van een crash door brandstoftekort over een kaping en het neerhalen door de luchtmacht tot een zelfmoordactie van de piloot. De zelfmoordtheorie werd in de lente aangekaart door een crash-expert uit de Verenigde Staten. Maar volgens het onderzoeksteam zijn er geen aanwijzingen voor persoonlijke problemen van de piloot, van psychische noch van financiële aard.

De verdwijning blijft een van de grootste mysteries in de luchtvaart.