Honderden trekkers zitten vast op vulkaan op Lombok
Deze trekkers werden zondag al geëvacueerd Foto: ANTARA FOTO

Ongeveer 500 trekkers zitten sinds zaterdag vast op Gunung Rinjani, de hoogste vulkaan van Lombok, nadat het Indonesische eiland werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter.

De aardbeving heeft vooral het noorden van het toeristische eiland getroffen. Uit vrees voor aardverschuivingen werd de regio rond Gunung Rinjani meteen afgesloten, maar 820 trekkers bevonden zich op dat moment nog op de hellingen van de vulkaan. Het merendeel van hen zijn buitenlandse toeristen.

246 van hen werden zondag al succesrijk geëvacueerd, de reddingsoperatie werd maandag voortgezet voor de 500 trekkers die nog steeds vastzitten. Daarbij worden ook twee helikopters ingezet, die ook voedsel rondbrengen. Twee routes zijn ontoegankelijk geworden zijn door de aardbeving, de reddingswerkers maken gebruik van het pad dat naar het dorpje Sembalun leidt.

De dodentol van de aardbeving staat voorlopig op zestien. Zeker 160 mensen raakten gewond. Duizenden huizen zijn beschadigd.

Geen Belgen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen weet te hebben van Belgische slachtoffers. Touroperators Thomas Cook en Tui meldden dat zij geen klanten hebben op de plaats waar de beving zich voordeed. Op ­Facebook liet de Brusselse minister Pascal Smet (SP.A), op reis in de regio, weten dat hij de beving gevoeld heeft.

Indonesië bevindt zich in de ‘Ring van Vuur’ in de Stille Oceaan, waar tektonische platen met elkaar in aanraking komen en vaak aardbevingen veroorzaken.